Na hlavný obsah

USA zatvárajú ambasádu v Kyjeve, diplomatov presúvajú do Ľvova

Dôvodom je hrozba ruskej invázie na Ukrajinu.

USA zatvárajú ambasádu v Kyjeve, diplomatov presúvajú do Ľvova
Veľvyslanectvo USA v Kyjeve. Foto: cnn.com

Spojené štáty v súvislosti s hrozbou ruskej invázie na Ukrajinu zatvárajú svoju ambasádu v Kyjeve a jej operácie presúvajú do Ľvova na západe krajiny. Oznámil to v pondelok (14. 2.) americký minister zahraničia Antony Blinken.

Na veľvyslanectve v Kyjeve tiež ničia počítače a rušia zabezpečené linky, čím zariadenia urobia nepoužiteľnými na diplomatické účely, napísal denník the Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na vyjadrenia nemenovaných činiteľov americkej vlády a jej interné dokumenty.

Blinken ako dôvod na presun ambasády uviedol „dramatické pribúdanie ruských síl“ na hraniciach s Ukrajinou a bezprostrednú hrozbu invázie Ruska na Ukrajinu.

„Ambasáda (po presune) zostane otvorená a v kontakte s ukrajinskou vládou,“ píše sa v ministrovom stanovisku. „Dôrazne vyzývame všetkých amerických občanov, ktorí sú stále na Ukrajine, aby krajinu okamžite opustili,“ dodal.

Podľa zdrojov WSJ sa americká diplomacia snaží predovšetkým zabrániť tomu, aby v prípade ruskej invázie Moskva získala niektoré z utajovaných materiálov, ktoré boli na ambasáde v Kyjeve.

Sťahovanie z Ukrajiny

V nedeľu (13. 2.) podľa interných dokumentov americkej vlády dorazilo do USA 56 pracovníkov zastupiteľského úradu spoločne s utajovanými dokumentmi z veľvyslanectva.

Americké veľvyslanectvo v Kyjeve už cez víkend uviedlo, že väčšina jeho diplomatov dostala príkaz opustiť Ukrajinu. V krajine podľa nej zostala len úzka skupina kľúčových pracovníkov.

Blinken v dnešnom vyhlásení uviedol, že USA stále zachovávajú svoj „neochvejný záväzok k Ukrajinskej suverenite a územnej celistvosti“, k presunu ambasády sa podľa neho rozhodli pre ochranu svojich pracovníkov v zahraničí.

Spojené štáty tiež ďalej dúfajú v diplomatické riešenie terajšej krízy. „Cesta diplomacie je stále dostupná, ak sa Rusko rozhodne vydať sa po nej v dobrej viere. Tešíme sa na to, že sa na ambasádu vrátia naši pracovníci, akonáhle to podmienky dovolia,“ dodal.

Hrozba konfliktu

Západné krajiny v posledných dňoch varujú, že vpád Ruska na Ukrajinu môže prísť každým dňom. Podľa Pentagónu Moskva stále zvyšuje počty svojich vojenských síl pri ukrajinských hraniciach.

„Je to armáda, ktorá stále narastá do sily, je čoraz pripravenejšia,“ povedal v pondelok hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby. Moskva popiera, že by chcela svojho suseda napadnúť a Západ obviňuje z hystérie.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian v pondelok povedal, že Rusko má pripravené „všetky prvky“ pre silnú inváziu na Ukrajinu. V tejto chvíli ale podľa neho nič nenaznačuje tomu, že sa ruský prezident Vladimir Putin pre inváziu už rozhodol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet