Na hlavný obsah

Už nechcel byť hlavou štátu. Mattarella teraz opäť zložil prezidentskú prísahu

Parlament sa márne snažil nájsť jeho nástupcu.

Už nechcel byť hlavou štátu. Mattarella teraz opäť zložil prezidentskú prísahu
Opätovne zvolený taliansky prezident Sergio Mattarella máva počas skladania prísahy v talianskom parlamente v Ríme. Foto: TASR/AP

Sergio Mattarella sa vo štvrtok (3. 2.) ujal úradu talianskeho prezidenta na druhé funkčné obdobie, keď na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu zložil slávnostnú prísahu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Mattarella sa najprv nechcel uchádzať o ďalšie sedemročné obdobie v úrade, ale nakoniec pod vplyvom zákonodarcov súhlasil. Priniesol tak kruhom širokej vládnej koalície určité uvoľnenie napätia, pretože zákonodarcovia v parlamente sa predtým týždeň márne snažili hlasovaním nájsť jeho nástupcu.

Osemdesiatročný Mattarella minulý víkend vyhlásil, že prebiehajúca pandemická kríza a ťažké ekonomické a sociálne podmienky ľudí v Taliansku sú dôvodom, prečo je povinný prijať rozhodnutie parlamentu znovu ho vymenovať za prezidenta.

Prezident, ktorý pochádza zo Sicílie a je bývalým ministrom, si vyslúžil úctu Talianov svojím tichým skromným správaním a pokojným riešením opakovaných politických kríz, ale aj zdravotnej krízy v krajine.

V talianskom politickom systéme je prezident vplyvným predstaviteľom, ktorý vymenováva premiérov a často ho povolajú k riešeniu politických kríz. Vlády v tejto tretej najväčšej ekonomike eurozóny vydržia v priemere rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet