Na hlavný obsah

V Belgicku zadržali 13 ľudí s väzbami na džihádistov

Na operácii sa podieľalo viac než 100 policajtov.

V Belgicku zadržali 13 ľudí s väzbami na džihádistov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trinásť ľudí zatkla v utorok (8. 2.) belgická polícia počas protiteroristických razií vykonaných na viacerých miestach v prístavnom meste Antverpy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie federálnej belgickej prokuratúry.

Zatknuté osoby sú podľa prokuratúry podozrivé z väzieb na bližšie nešpecifikovanú džihádistickú skupinu. Cieľom tejto operácie bolo ďalšie zmapovanie aktivít skupiny.

Na operácii sa podieľalo viac než 100 policajtov. Zadržané osoby ešte v priebehu utorka predvedú pred vyšetrujúceho sudcu, ktorý rozhodne o prípadnej väzbe.

Belgické mestá Brusel a Antverpy v minulosti považovali za zázemie džihádistov. V Antverpách v roku 2010 vznikla džihádistická organizácia Sharia4Belgium, ktorej bývalého vodcc Fouada Belkacema v roku 2015 odsúdili na 12 rokov väzenia a o tri roky neskôr ho zbavili belgického občianstva.

Útočisko islamistov

Sharia4Belgium oficiálne rozpustili, no belgické orgány činné v trestnom konaní sa obávajú, že by stále mohla byť zdrojom inšpirácie pre niektorých islamistov.

V Bruseli zadržali aj Salaha Abdeslama, jediného preživšieho člena komanda, ktoré 13. novembra 2015 vykonalo útoky v Paríži so 130 obeťami. Počiatočné vyšetrovanie zistilo, že niekoľko útočníkov pochádzalo z bruselskej robotníckej štvrte Molenbeek, kde útoky aj plánovali.

V marci 2016 došlo v Bruseli k dvojitému samovražednému bombovému útoku, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát. Atentátnici z tej istej džihádistickej bunky, ktorá útočila v Paríži, sa odpálili na bruselskom letisku Zaventem a v metre, pričom zabili 32 ľudí a desiatky utrpeli zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet