Na hlavný obsah

V Česku odhalili najvyšší počet prípadov koronavírusu od vypuknutia pandémia

Zvyšuje sa aj počet hospitalizovaných.

V Česku odhalili najvyšší počet prípadov koronavírusu od vypuknutia pandémia
Ilustračná snímka - antigénový test. Foto: ČTK/Petr Švancara

Denný nárast počtu prípadov koronavírusu v Českej republike bol v utorok (1. 2.) rekordný – testy potvrdili 57 195 prípadov. To je takmer o polovicu viac ako pred týždňom. Vyplýva to z informácií na webovej stránke ministerstva zdravotníctva.

Úrady zaznamenali aj 9 775 opakovaných infekcií. V utorok bolo v nemocniciach 2 653 ľudí s covidom, čo je približne o 700 viac ako pred týždňom. Počet pacientov vo vážnom stave sa vrátil nad 200.

Utorkový rekord v počte prípadov za deň prekonal doterajšie maximum z minulej stredy (26. 1.), keď potvrdili 54 692 prípadov. Ich počet stúpa v dôsledku šírenia variantu omikron, ktorý je podstatne nákazlivejší ako predchádzajúce typy vírusu a pravdepodobnejšie prelomí imunitu získanú ochorením aj očkovaním. Zvyčajne má však miernejší priebeh.

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek očakáva vrchol epidémie tento týždeň, zástupcovia výrobcu PCR testov Diana Biotechnologies predpokladajú, že k nemu dôjde medzi 3. a 10. februárom.

Podľa nich je denný počet nových prípadov oveľa vyšší než zistia testy, a to viac ako 100 000. Svoju úlohu môže zohrávať aj nový variant BA.2, ktorý predĺžil obdobie vysokého počtu prípadov v Dánsku alebo Spojenom kráľovstve.

Vysoká incidencia prípadov

Testy v krajine od začiatku epidémie v marci minulého roka odhalili 3,1 milióna prípadov koronavírusu, pričom 37 281 ľudí ochoreniu podľahlo. V nemocniciach je 213 ľudí vo vážnom stave, čo je prakticky rovnaký počet ako pred týždňom.

Najvyššia incidencia je v súčasnosti v regióne Mladá Boleslav, kde za posledný týždeň pripadá 3 229 prípadov na 100 000 obyvateľov, nasledujú dva okresy v okolí Prahy. Najnižšia chorobnosť 1 526 je v súčasnosti v regióne Bruntál.

Počet ochorení v regiónoch je pod hranicou 2 000 už len v Karlovarskom kraji, kde za posledných sedem dní zistili 1 998 prípadov na 100 000 obyvateľov. Najvyššie počty ochorení sú naďalej v Prahe (2 875) a v Stredočeskom kraji (2 834).

Od začiatku očkovania v decembri 2020 v Česku podali viac ako 17 miliónov dávok. Takmer 6,8 milióna ľudí je plne zaočkovaných a takmer 3,8 milióna ľudí dostalo aj posilňovaciu dávku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet