Na hlavný obsah

V Česku zablokovali osem dezinformačných webov. Ohrozovali národnú bezpečnosť

Česká republika reaguje na dezinformačnú kampaň.

V Česku zablokovali osem dezinformačných webov. Ohrozovali národnú bezpečnosť
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Internetové združenie CZ.NIC po konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporúčania vlády zablokovalo v Českej republike osem dezinformačných webov. Stránky v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu ohrozovali českú národnú bezpečnosť. 

Ide o weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Tento mimoriadny krok je podľa výkonného riaditeľa združenia Ondřeja Filipa reakciou na vojenský útok ruskej armády proti zvrchovanej Ukrajine a dezinformačnú kampaň, ktorá ho sprevádzala a stále sprevádza.

„Agresia Ruskej federácie proti Ukrajine dlhodobo sprevádza dezinformačnú kampaň vo viacerých internetových médiách, ktoré využívajú českú národnú doménu. Pretože sa tieto informácie cielene nezakladajú na pravde a preukázateľne podnecujú k šíreniu vykonštruovaných fám, oznámení a nestability v spoločnosti, rozhodli sme sa po konzultáciách s najvyššími predstaviteľovi štátu tieto výrazné dezinformačné internetové médiá zablokovať,“ uviedol Filip.

Pre technické princípy fungovania protokolu DNS môže podľa zástupcov združenia nejaký čas trvať, než budú weby v jednotlivých sieťach nedostupné.

Najväčší český internetový vyhľadávač Seznam.cz už nejaký čas dezinformačné weby označuje oznámením, že šíria konšpiračný alebo sporný obsah.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet