Na hlavný obsah

V Charkove pochodovali tisíce ľudí na podporu ukrajinskej jednoty

Sú odhodlaní brániť krajinu pred ruskou agresiou.

V Charkove pochodovali tisíce ľudí na podporu ukrajinskej jednoty
Pohľad na ukrajinský Charkov. Foto: ČTK/AP

Charkovom v sobotu (5. 2.) prešiel pochod zhruba 5 000 ľudí, ktorý mal demonštrovať jednotu Ukrajiny i odhodlanie brániť toto druhé najväčšie ukrajinské mesto pred možnou ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra Unian. Akcia sa zaobišla bez incidentov.

Dav ľudí pochodoval s veľkým transparentom „Charkov – to je Ukrajina“ hlavným bulvárom mesta, skandoval vlastenecké heslá a vyzýval na „zastavenie ruskej agresie“.

Charkovská radnica sa manifestáciu pokúsila zakázať v obave z šírenia nákazy koronavírusu i možných bezpečnostných incidentov, súd však jej žiadosti odmietol vyhovieť.

„Zhromaždili sme sa a ukázali, že Charkov je Ukrajina, ukázali sme to celému svetu. Chcú nás zastrašiť, chcú, aby sme zostali doma,“ uviedol jeden zo spoluorganizátorov pochodu Konsťantyn Nemičov.

Reagoval tak na výzvy ukrajinských úradov, aby obyvatelia tvárou v tvár možnej invázii neprepadali panike. „Máme jedinú odpoveď: nepanikárime, pripravujeme sa,“ citovala ho agentúra Interfax Ukrajina.

Pokusy o prevzatie moci

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov leží len 40 kilometrov od ruských hraníc. Na začiatku konfliktu na východnej Ukrajine v roku 2014 sa tu proruskí separatisti pokúsili prevziať moc a po vzore Donecku a Luhansku tu vyhlásiť separatistickú „ľudovú republiku“.

Obyvateľstvo sa na ich stranu ale z väčšiny nepriklonilo a ukrajinskej polícii sa podarilo situáciu zvládnuť. Mesto je však stále rozdelené na tých, ktorí hovoria po ukrajinsky, a tých, ktorí sa držia ešte donedávna prevládajúcej ruštiny a udržiavajú rodinné a iné väzby s Ruskom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v januári denníku The Washington Post povedal, že Rusko by sa mohlo pokúsiť Charkov napadnúť pod zámienkou ochrany tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva. V takom prípade to podľa neho bude znamenať „začiatok rozsiahlej vojny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet