Na hlavný obsah

V Dánsku prestali platiť prakticky všetky opatrenia proti koronavírusu

COVID-19 už nepovažujú za hrozbu.

V Dánsku prestali platiť prakticky všetky opatrenia proti koronavírusu
V Dánsku prestali od februára platiť prakticky všetky opatrenia, ktoré mali spomaliť šírenie koronavírusu. Foto: TASR/AP

Dánsko sa v utorok (1. 2.) stalo jednou z prvých krajín Európskej únie, ktorá zrušila prakticky všetky opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Kodaň už COVID-19 nepovažuje za chorobu kriticky nebezpečnú pre spoločnosť.

Dáni od februára nemusia nosiť rúška vo verejnej doprave či v obchodoch a nepotrebujú covidový pas na vstup do reštaurácií a kaviarní, píše agentúra AP.

Počet pacientov na JIS klesá

Dánske úrady svoje rozhodnutie zdôvodnili tým, že aktuálne sa v krajine šíri variant omikron, ktorý je síce vysoko nákazlivý, ale nepredstavuje takú záťaž pre zdravotnícky systém. Pomáha tiež vysoká zaočkovanosť.

Dánsko, ktoré má asi 5, 8 milióna obyvateľov, v posledných týždňoch zaznamenávalo okolo 50 000 nových nákaz denne. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti ale klesá.

„Toto číslo klesalo a teraz je neuveriteľne nízke,“ vyhlásil šéf dánskeho zdravotníckeho úradu Sören Broström. „Teraz je na jednotkách intenzívnej starostlivosti 32 ľudí, pred niekoľkými týždňami to bolo až 80,“ dodal.

Definitívny koniec pandémie

Dánska premiérka Mette Frederiksenová je napriek tomu vo svojich vyjadreniach opatrná. „Netrúfam si povedať, že dávame reštrikciám definitívne zbohom. Nevieme, čo sa stane na jeseň. Či sa neobjaví nový variant,“ povedala.

Zrušenie protipandemických opatrení znamená, že sa v Dánsku môžu znovu otvoriť nočné kluby a reštaurácie majú opäť neobmedzený otvárací čas s možnosťou podávania alkoholu. Covidový pas nie je potrebný.

Ruší sa aj pravidlo o rozstupoch, takže sa môžu konať hromadné akcie a obchody nemusia obmedzovať počet zákazníkov vo vnútri.

Kým vo verejnej doprave a v obchodoch sa ľudia teraz zaobídu bez rúšok, v zdravotníckych zariadeniach a domoch s opatrovateľskou službou ich úrady ďalej odporúčajú. Dáni sú tiež vyzvaní, aby sa pravidelne testovali, a ak to bude potrebné, rýchlo reagovali.

Zmiernenie obmedzení pri cestovaní

Zmierňujú sa aj pravidlá pri vstupe do Dánska zo zahraničia. Pre očkovaných ľudí prichádzajúcich z krajín schengenského priestoru, pre deti do 15 rokov a pre tých, ktorí covid v nedávnej dobe prerobili, je bez obmedzení.

Platnosť covidového pasu je päť mesiacov. Neočkovaní ľudia starší ako 15 rokov musia predložiť negatívny test na koronavírus. Potreba karantény sa ruší.

S protipandemickými opatreniami sa chystá tento mesiac skoncovať aj Fínsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet