Na hlavný obsah

V Kyjeve sa naďalej bojuje, explózie a streľba sa blížia k centru

Radnica vyzvala obyvateľov, aby ostali v krytoch.

V Kyjeve sa naďalej bojuje, explózie a streľba sa blížia k centru
Telo vojaka, ktorý prišiel o život, leží vedľa ukrajinských vojakov v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ruské nálety sa počas sobotnej (26. 2.) noci podľa ukrajinských médií snažili vyradiť tepelnú elektráreň v Kyjeve a terčom sa stali tiež vojenské kasárne v hlavnom meste. Naďalej sú počuť výbuchy a streľba z automatických zbraní.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery horiacich vozidiel na kyjevskej triede Víťazstvo. Podľa armádneho velenia sa útoky podarilo odraziť. Jednotlivé incidenty sú podľa ukrajinských a zahraničných médií súčasťou pokračujúcej bitky o ukrajinské hlavné mesto.

Radnica v sobotu ráno vyzvala obyvateľov, aby zostali v krytoch, pretože v uliciach sa bojuje. A ak sú doma, tak nech sa radšej nepribližujú k oknám a nevychádzajú na balkóny.

Rozporuplné informácie

Avšak od úradov zaznievajú aj rozporuplné informácie. Zatiaľ čo štátna správa ubezpečuje, že sa žiadny nepriateľ do mesta nepredral, armádne veliteľstvo ohlásilo zničenie ruskej kolóny skoro v centre metropoly, poznamenal server BBC na svojej ruskojazyčnej stránke.

Správy na sociálnych sieťach však naznačujú, že k ránu prepukli v uliciach skutočné boje, explózie a streľba sa blížia k centru, upozornil web BBC News. Tvrdé boje sa podľa agentúr zvádzajú na prístupoch k hlavnému mestu a na jeho predmestiach.

„Nepriateľ túto noc na všetkých frontoch nasadí všetky sily, ktoré má, aby zlomil náš odpor, podľa, kruto a neľudsky. Túto noc budú útočiť, túto noc musíme vydržať. O osude Ukrajiny sa rozhoduje teraz,“ uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý podľa tlače odmietol americkú pomoc a útek z metropoly, obkľúčené nepriateľom. „Noc bude ťažká, veľmi ťažká. Ale príde ráno! Sláva Ukrajine,“ zvolal šéf štátu.

„Nové výbuchy v Kyjeve sú pokusy Rusov zničiť tepelnú elektráreň TEC-6. Protivzdušná obrana zatiaľ útoky odráža,“ povedal denníku Ukrajinska pravda nemenovaný člen vojenského velenia o piatich nočných výbuchoch, ktoré nasledovali po sebe s intervalom troch až piatich minút.

Tvrdé boje

Ruské raketové útoky si podľa agentúry Unian vzali za cieľ vojenskú jednotku nachádzajúcu sa blízko stanice metra Berestejska. Armádne velenie neskôr ohlásilo, že „útok bol odrazený“. Streľbu z automatických zbraní bolo podľa správ zo sociálnych sietí počuť aj pri zoologickej záhrade.

Podľa poradcu ministra vnútra Viktora Andrusiva v Kyjeve počas piatka (25. 2.) zabili okolo 60 diverzantov, napísala Ukrajinska pravda s tým, že išlo o diverznú a prieskumnú skupinu Rusov, ktorí sa vydávali za jednotku ukrajinskej domobrany.

Výbuchy sa podľa správ zo sociálnych sietí ozývajú aj zo štvrte ležiacej na pol ceste medzi západným okrajom mesta a centrom. Objavujú sa tiež správy o streľbe na juhozápadnom okraji metropoly a o pokračujúcej streľbe na severných predmestiach, poznamenala ruská redakcia BBC.

Tvrdé boje sa odohrávajú v centre mesta Vasylkiv, ktoré leží asi 30 kilometrov od Kyjeva, dodala s odvolaním sa na tamojšiu starostku.

Ukrajinskej obrane sa údajne podarilo zostreliť ďalšie ruské vojenské transportné lietadlo Il-76, už druhé počas tejto noci, ale to ozbrojené sily oficiálne nepotvrdili, napísala agentúra Interfax-Ukrajina.

Zostrelenie oboch lietadiel podľa AP potvrdili americkí predstavitelia oboznámení so situáciou, ale nie je jasné, koľko výsadkárov mali na palube lietadlami, ktoré sú schopné prepraviť až 125 mužov.

Pätnásť kilometrov za tri hodiny

S prepuknutím bojových operácií v Kyjeve ľudia masovo utekajú z hlavného mesta a na výpadovkách do Ľvova na západe krajiny sa vytvárajú obrovské zápchy, napísala agentúra Unian.

„Autá sa pohybujú rýchlosťou 15 kilometrov za tri hodiny,“ napísala Ukrajinska pravda. Niektorí motoristi autá opúšťajú a pokračujú pešo, iní sa rozhodli prespať pod šírym nebom v poliach či v autách.

Zatiaľ nie je jasné, koľko obetí si vyžiadali boje. Ukrajinskí predstavitelia ohlásili na svojej strane najmenej 137 mŕtvych od prvého dňa bojov a straty stoviek vojakov na ruskej strane.

Úspešná obrana pred nepriateľom

Ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení odhadol, že nepriateľ prišiel o 14 lietadiel, osem vrtuľníkov, 102 tankov, 536 obrnencov, 15 diel a protilietadlový raketový systém Buk. Tieto údaje nebolo možné overiť. Ruské úrady žiadne informácie o stratách nezverejnili.

Od Charkova po Ľvov, v Rivne, Lucku, Chersone a mnohých ďalších ukrajinských mestách zneli podľa médií a sociálnych sietí nad ránom sirény varujúce pred náletmi.

Úrady v Charkove na východe krajiny a v Mykolajive na juhu hlásia úspešnú obranu pred nepriateľom, ktorý vraj utrpel ťažké straty. Ruské vojenské velenie ohlásilo, že ovládlo mesto Melitopol na juhu Ukrajiny.

Predstavitelia OSN podľa AP ohlásili 25 mŕtvych civilistov, väčšinou v dôsledku ostreľovania a náletov a odhadli, že 100 000 ľudí opustilo svoje domovy. V prípade eskalácie by utečencov mohli byť milióny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet