Na hlavný obsah

V Kyjeve sa ozýva streľba, ministerstvo chce, aby ľudia hlásili pohyb techniky

Zo severnej časti Oboloň je počuť výbuchy.

V Kyjeve sa ozýva streľba, ministerstvo chce, aby ľudia hlásili pohyb techniky
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri úlomkoch zostreleného lietadla videného v Kyjeve. Foto: TASR/AP

V obytnej štvrti na severe Kyjeva sa ozýva streľba, uviedli miestne médiá. Ministerstvo obrany požiadalo obyvateľov, aby zostali doma a hlásili pohyby ruskej techniky.

Streľbu bolo podľa agentúry AP v piatok (25. 2.) počuť zo severnej časti Oboloň, ktorá sa nachádza zhruba 10 kilometrov od centra mesta.

Ministerstvo obrany vyzýva občanov mesta, aby si vyrobili zápalné fľaše a hlásili postup ruskej armády. Tí, ktorí sa nechcú zúčastniť bojov, nech nevychádzajú z domu.

Kancelária ukrajinského prezidenta pomenovala momentálne najnebezpečnejší smer ruskej invázie, upozornil server RBK Ukrajina. Podľa poradcu šéfa prezidentskej kancelárie ide o smer Dymer-Ivankiv, čo sú miesta severne od metropoly. Bojuje sa podľa neho v Hostomele, Vorzeli a Buči, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Kyjeva.

Škody na budove po raketovom útoku na mesto Kyjev. ZDROJ: TASR/AP

Ukrajinská armáda už skôr oznámila, že zneškodnila skupinu ruských diverzantov, ktorí sa podľa nej zmocnili dvoch vozidiel ukrajinskej armády a v prezlečení za ukrajinských vojakov sa pokúšali preniknúť z Obolone do centra Kyjeva. Informujú o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na námestníčku ministra obrany Annu Maljarovú.

V Kyjeve už ráno úrady vyhlásili letecký poplach, v noci na mesto dopadlo niekoľko ruských rakiet. Z Moskvy v piatok (25. 2.) podľa ruských tlačových agentúr, ktoré sa odvolávajú na zdroj z ministerstva obrany, zaznelo, že armáda raketami na Kyjev neútočí. Rovnaké tvrdenie zopakovala neskôr ruská agentúra TASS, rovnako s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany.

Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok (24. 2.) neskoro večer varoval, že ukrajinská metropola je zrejme hlavným cieľom ruskej invázie, k mestu sa podľa správ médií prebijú ruské tanky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet