Na hlavný obsah

V Prahe sa na podporu Ukrajiny zišlo okolo 80 000 ľudí

V Rusku v nedeľu zatkli viac ako 2 000 protestujúcich.

V Prahe sa na podporu Ukrajiny zišlo okolo 80 000 ľudí
Demonštrácia na podporu Ukrajiny na Václavskom námestí v Prahe. Foto: ČTK/Deml Ondřej

Ľudia na zaplnenom Václavskom námestí v Prahe v nedeľu (27. 2.) vyjadrili podporu Ukrajine a protestovali proti ruskej vojenskej invázii. Na akcii, ktorú zorganizovala spoločnosť Milion chvilek, sa podľa odhadov polície zúčastnilo 70 000 až 80 000 ľudí. Polícia nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku.

Účastníci protestu postupne zaplnili nielen námestie, ale aj vstupy do priľahlých ulíc. Na úvod držali minútu ticha za tých, ktorí položili za Ukrajinu život.

Ukrajinský veľvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis oznámil, že jeho krajina prečkala ďalšiu noc, ktorá bola pre jej obyvateľov a vojakov ťažká. Ako popísal, tisíce ľudí strávili noc v krytoch, lebo „kremeľský tyran“ sa rozhodol, že má právo začať útok na demokratickú krajinu. „Budeme bojovať za to, aby sme naďalej zostali nezávislou demokratickou krajinou“. Verí, že Ukrajina v tom bude úspešná.

„Česká vláda patrí k tým, ktoré sa usilujú o čo najprísnejšie sankcie proti Rusku,“ vyhlásil na proteste premiér Petr Fiala, podľa ktorého je potrebné zastaviť ruského prezidenta Vladimira Putina. Ako poznamenal, ten ničomu inému ako sile, rozhodnosti a odhodlanosti nerozumie. „Som rád, že svet prijal tvrdé, silné sankcie, ktoré budú ruských predstaviteľov bolieť. Ďakujem vám, že nám v tomto úsilí vyjadrujete podporu,“ adresoval zúčastneným.

Podobná demonštrácia v Brne

Podobná demonštrácia sa konala v Brne, kde odporcovia ruskej invázie na Ukrajinu zaplnili Dominikánske námestie. Zhromaždenie zvolala Ukrajinská iniciatíva južnej Moravy a podľa hovorkyne mestskej časti Brno-stred Kateřiny Dobešové na neho prišlo asi 5 000 ľudí.

V Rusku sa opäť zatýkalo

Do ulíc v mestách po celom Rusku vyšli aj v nedeľu ľudia na protest proti invázii na Ukrajinu. Neodradilo ich ani zatknutie stoviek ľudí v predošlých dňoch. Zatknutia pokračovali aj v nedeľu.

Ľudskoprávna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje prípady politicky motivovaného zadržiavania, uviedla, že v 48 mestách počas protivojnových demonštrácií zadržala polícia najmenej 2 063 ľudí. Celkovo počet zadržaných od štvrtka (24. 2.) presiahol 5 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet