Na hlavný obsah

V Rakúsku odobrila povinné očkovanie aj Spolková rada

Zákon vstúpi do platnosti podpisom prezidenta.

V Rakúsku odobrila povinné očkovanie aj Spolková rada
Ľudia vo Viedni čakajú na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Horná komora rakúskeho parlamentu – Spolková rada, vo štvrtok (3. 2.) schválila zákon o povinnom očkovaní proti covidu-19 pre ľudí starších ako 18 rokov. Dolná komora – Národná rada, ho podporila už 20. januára.

Zákon, ktorý mal pôvodne platiť od 1. februára, vstúpi oficiálne do platnosti po podpise prezidenta Alexandra Van der Bellena. Rakúsko sa potom stane prvou krajinou Európy, ktorá zavedie všeobecnú očkovaciu povinnosť v súvislosti s covidom.

Formálny proces

Podľa agentúry APA zákon podporili zákonodarcovia vládnych ľudovcov (ÖVP) a Zelených aj väčšina opozičných sociálnych demokratov (SPÖ) a liberálna NEOS.

V súčasnosti je proti covidu-19 plne zaočkovaných približne 69 % rakúskej populácie, menej ako vo väčšine ostatných západoeurópskych štátov. Plán zaviesť očkovaciu povinnosť ohlásila vláda už v novembri a medzičasom sa objavili pochybnosti o tom, či bude možné ju zaviesť v plnom rozsahu a vymáhať.

Prezidentská kancelária oznámila, že prezident dôkladne preskúma, či je návrh zákona v súlade s ústavou. Prezident potom zákon podpíše a kancelár Karl Nehammer kontrasignuje a normu vyhlásia v zbierke zákonov. Zatiaľ však nie jasné, koľko dní potrvá formálny proces. Očakáva sa však, že zákon vstúpi do platnosti v najbližších dňoch, možno už v sobotu (5. 2.).

Tri fázy

Zavádzanie povinnosti je rozvrhnuté do troch fáz. Očkovanie sa nemá kontrolovať do 15. marca. Až potom začnú bežné policajné hliadky overovať očkovací status jednotlivcov a bude tiež možné za nedodržanie povinnosti uložiť pokutu v celkovej výške až 3 600 eur.

Dôkladnejšie overovanie dodržiavania očkovacej povinnosti s pomocou databáz majú nastať až neskôr, zatiaľ ale neurčili kedy a či túto tretiu fázu spustia.

„Dúfam, že tretiu fázu nebudeme vôbec potrebovať. Ak experti povedia, že podľa ich hodnotenia to nie je nevyhnutné, ak ústavní právnici povedia, že to nie je primerané, fáza tri nenastane,“ povedal televízii a rozhlasu ORF minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein.

Výnimky

Očkovacia povinnosť nebude platiť pre tehotné ženy, ľudí, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zaočkovať a osoby, ktoré v posledných šiestich mesiacoch prekonali covid.

Deväťmiliónové Rakúsko sa chystá zavádzať očkovaciu povinnosť v čase pokračujúcej pandemickej vlny poháňanej variantom omikron, ktorý však dosiaľ nemá za následok zahltenie nemocníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet