Na hlavný obsah

V Rakúsku vstúpil do platnosti zákon o povinnom očkovaní proti covidu

Nezaočkovaným budú hroziť pokuty až do 3 600 eur.

V Rakúsku vstúpil do platnosti zákon o povinnom očkovaní proti covidu
Ľudia vo Viedni stoja v rade na očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

V Rakúsku v sobotu (5. 2.) vstúpil do platnosti zákon o povinnom očkovaní proti covidu. Rakúsko je prvou krajinou Európy, ktorá zaviedla všeobecnú očkovaciu povinnosť v súvislosti s ochorením.

Zákon vydali v zbierke zákonov v piatok (4. 2.) po tom, čo ho podpísali rakúsky prezident Alexander van der Bellen i kancelár Karl Nehammer. Účinnosť nadobúda nasledujúci deň od zverejnenia.

Ľudia, ktorí dovŕšili 18 rokov a majú trvalé bydlisko v Rakúsku, sa teraz budú musieť nechať očkovať proti covidu. Výnimku majú tehotné ženy, ľudia, ktorým v tom bránia zdravotné dôvody, a podmienečne tiež tí, čo covid prekonali.

V prvej fáze zavádzania všeobecnej očkovacej povinnosti, teda do 15. marca, úrady nebudú nezaočkovaných ľudí trestať. Od 16. marca už môžu ukladať pokuty – v zjednodušenom konaní do 600 eur, v riadnom procese až do 3 600 eur.

Nákaza rastie, opatrenia zmierňujú

Počet novoinfikovaných koronavírusom sa v krajine za posledných 24 hodín vyšplhal na 36 329. Počet aktívnych prípadov tak stúpol na nové maximum. V Rakúsku, ktoré má 8,9 milióna obyvateľov, je na aktuálne pozitívnych rekordných 339 127 ľudí. Na svojom webe o tom informoval denník Kurier.

Zároveň sa od soboty zmierňujú niektoré protiepidemické opatrenia. Reštaurácie a ďalšie podniky môžu byť otvorené do polnoci namiesto pôvodných 22.00 h. Zvyšuje sa aj počet osôb, ktoré sa môžu stretnúť na zhromaždeniach, a na väčších akciách odpadá testovacia povinnosť.

Plne zaočkovaných je v Rakúsku viac ako 6 miliónov ľudí, teda 69 % rakúskej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet