Na hlavný obsah

V sobotu bude v Bratislave futbalové derby. Ako sa naň chystajú Slovan a polícia?

To posledné v Trnave nedohrali pre výtržnosti.

V sobotu bude v Bratislave futbalové derby. Ako sa naň chystajú Slovan a polícia?
Na snímke ilustračnej snímke fanúšikovia Slovana Bratislava. Foto: TASR

V sobotu (26. 2.) sa na bratislavskom Tehelnom poli odohrá ďalší, v poradí už 162., zápas najväčšieho slovenského futbalového derby medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava.

To posledné, ktoré sa konalo 17. októbra minulého roku v Trnave, nedohrali pre výtržnosti fanúšikov a ich vtrhnutie a následné bitky na hracej ploche trnavského štadióna.

Únia ligových klubov (ÚLK) rozhodla, že došlo k podceneniu zápasu zo strany domáceho usporiadateľa a Spartak Trnava tak kontumačne prehral so svojim rivalom 0:3.

Ako dôsledok nedohratého derby a jedno z opatrení proti tomu, aby sa situácia nezopakovala, disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) zakázala hosťujúcim fanúšikom jedného či druhého klubu prísť podporiť svoj klub priamo do hľadiska počas ďalších vzájomných zápasov až do konca sezóny 2021/2022.

Podľa aktuálnych protipandemických opatrení, ktoré v stredu (23. 2.) schválila vláda, môže byť bratislavské Tehelné pole počas zápasu plné do polovice svojej kapacity. Okrem toho však schválila aj novelu zákona o rizikových športových zápasoch, ktorá bude platiť od júna 2022.

Podľa nej sa vstupenky na rizikové zápasy budú predávať len na meno a usporiadateľ na stretnutie vpustí do hľadiska len ľudí, ktorých meno bude na jednotlivých lístkoch. Fanúšikom tiež zakáže používať kukly, zvýšia sa aj pokuty za násilie na tribúnach.

Na štadióne bude viac usporiadateľov

ŠK Slovan Bratislava, ktorý bude organizovať sobotný zápas, plánuje vykonať konkrétne kroky k tomu, aby zabezpečil čo najvyššiu bezpečnosť pre všetkých, ktorí sa na zápase zúčastnia.

„Ako dobre vieme, sektor hostí zostane na tomto zápase zatvorený. Klub vyvinie maximálne úsilie pre hladký priebeh zápasu, s čím budú súvisieť aj konkrétne kroky pre zabezpečenie čo najvyššej miery bezpečnosti, no z taktických dôvodov tieto kroky nebudeme vopred prezrádzať,“ uviedol pre spravodajský web RTVS hovorca bratislavského klubu Tomáš Schügerl.

Na štadióne bude v sobotu viac členov usporiadateľskej služby než tomu býva pri bežných zápasoch. „Na každom domácom zápase je pre nás bezpečnosť fanúšikov najvyššou prioritou, inak to nebude ani v sobotu. Samozrejme, k derby pristupujeme priamo úmerne významu zápasu,“ uviedol hovorca.

V permanencii bude aj polícia

Polícia SR v súvislosti so zápasom pripravuje opatrenia, aby zabezpečila verejný poriadok. Spravodajský web RTVS o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková.

„Na verejný poriadok bude dohliadať dostatočný počet policajtov z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície,“ uviedla. Dodala, že o prípadných dopravných obmedzeniach bude polícia včas obyvateľov Bratislavy informovať.

„Pred, počas a po ukončení západu budeme situáciu v bezprostrednej blízkosti štadióna, ale aj v jeho širšom okolí monitorovať,“ avizovala Šimunková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport