Na hlavný obsah

V USA dostanú Indiáni stámiliónové odškodnenie. Presviedčali ich, že opioidy nevyvolávajú závislosť

Opioidy distribuovali do chudobných komunít.

V USA dostanú Indiáni stámiliónové odškodnenie. Presviedčali ich, že opioidy nevyvolávajú závislosť
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Traja najväčší distribútori liekov a farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson zaplatia indiánskym kmeňom 590 miliónov dolárov. Chcú tak mimosúdne urovnať obvinenia z podielu na nadmernom užívaní opioidov v ich komunitách.

Závislosť na týchto liekoch je v Spojených štátoch celonárodný problém, komunity pôvodných Američanov však patria k najviac zasiahnutým. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka Anna Síposová.

Vlani si pandémia vyžiadala v USA 100 000 obetí, nie však covidová, ale opioidová. Za dve desaťročia pripravili lieky s touto látkou v krajine o život milión ľudí.

Na začiatku bola reklama

Na začiatku bola reklama na liek Oxycontin, ktorá bola vysielaná koncom 90. rokov. Zástupca firmy Purdue v nej sľubuje úľavu pre tých, ktorí majú bolesti.

Tvrdí, že opioidy dovtedy používané len v terminálnom štádiu rakoviny môžu pacienti užívať bez obáv, aby sa stali závislými. Opak bol však pravdou. Nový život bez bolesti sa v skutočnosti stal živorením závislých narkomanov.

„Tieto spoločnosti sú vinné z krízy. Kontrolný úrad pre liečivá medikament nesprávne schválil. Jeho predstaviteľ, ktorý sa v tom angažoval, potom začal robiť pre farmaceutickú firmu, lekárov klamali, že ľudia sa nestanú závislými a ak áno, je to ich chyba. Je to výsledok zavádzania ich agresívneho marketingu,“ hovorí oklahomský prokurátor Michael Hunter.

Opioidy distribuovali do chudobných komunít

Najskôr ich začali distribuovať v chudobných komunitách baníkov – ľuďom, ktorí trpia chronickými bolesťami. O dva roky sa v týchto regiónoch zvýšila kriminalita, počet detí v náhradnej starostlivosti, prostitúcia, množstvo ľudí bez domova.

Osemdesiat percent zločinov v Oklahome súvisí s opioidmi. Tvrdo pracujúci robotníci dostali lieky, ktoré z nich za pár mesiacov spravili porovnateľne závislých ako sú ľudia na heroíne.

„Rovnako začali podnikať aj ďalšie farmaceutické firmy, no aj časť lekárov musela vedieť, že to nie je v poriadku. Chudobné komunity, rovnako aj indiánske, zaznamenali oveľa vyšší počet predávkovaní,“ uviedol právnik Reggie Whitten pre CBS.

Lieky proti bolesti zabijú v Spojených štátoch ročne viac ľudí než autonehody či zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál