Na hlavný obsah

V USA na covid zomrelo už 900 000 ľudí. Ide o najvyšší počet úmrtí na svete

Posledných 100 000 pribudlo za necelé dva mesiace.

V USA na covid zomrelo už 900 000 ľudí. Ide o najvyšší počet úmrtí na svete
Covid v USA - zatvorené obchody. Foto: pixabay.com

Od začiatku pandémie zomrelo v Spojených štátoch v súvislosti s chorobou COVID-19 vyše 900 000 ľudí, vyplýva z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Posledných 100 000 úmrtí pribudlo v USA za necelé dva mesiace. Hranicu 900 000 prekročili USA v čase, keď denné prírastky infikovaných v drvivej väčšine amerických štátov klesajú.

Zosnulých v USA za zhruba dva roky pandémie je vyšší než počet obyvateľov San Francisca, podotkla AP.

„Je to astronomické číslo. Keby niekto pred dvoma rokmi na začiatku pandémie povedal, že v priebehu niekoľkých málo rokov zomrie 900 000 ľudí, väčšina Američanov by tomu neverila,“ povedal AP Ashish Jha, dekan fakulty verejného zdravotníctva na Brownovej univerzite.

Hoci štatistiky úmrtí zaznamenávajú v USA nárast, počty novoinfikovaných klesajú v 49 z 50 amerických štátov, uviedla v piatok (4. 2.) s odvolaním sa na svoje dáta agentúra Reuters. Klesajú tiež počty hospitalizovaných pre ťažký priebeh covidu. Možno to vysvetliť tým, že vrchol infekcií sa na počte úmrtí zvyčajne prejavuje až s niekoľkodňovým oneskorením.

Spojené štáty, ktoré majú zhruba 330 miliónov obyvateľov, zaznamenali od začiatku pandémie najviac úmrtí na svete. Druhý najvyšší počet zosnulých eviduje Brazília, kde zomrelo vyše 630 000 z 212 miliónov obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet