Na hlavný obsah

V zdravotníckych zariadeniach môžu pracovať aj ľudia s pozitívnym testom na covid

Nesmú mať však klinické príznaky.

V zdravotníckych zariadeniach môžu pracovať aj ľudia s pozitívnym testom na covid
Na snímke personál v Zariadení sociálnych služieb. Foto: TASR

V zdravotníckych zariadeniach a v zariadeniach sociálnych služieb môžu pracovať aj ľudia s pozitívnym testom, nesmú však mať klinické príznaky ochorenia COVID-19. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva vo svojom materiáli k izolácii pozitívnych osôb a karanténe úzkych kontaktov.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení hovorí, že omikron môže poslať veľké množstvo zamestnancov na PN, čo môže ohroziť chod výroby v jednotlivých podnikov. Firmy sa už v rámci svojich možností pripravujú. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka Dominika Zúborová.

Pozitívne osoby môžu ísť pracovať iba v prípade, ak by chýbali pri podávaní neodkladnej zdravotnej alebo sociálnej starostlivosti a nemohli by ich nahradiť napríklad pracovníci z iného zariadenia.

Zamestnávateľ musí zabezpečiť vhodné podmienky

Okrem zdravotníkov, vojakov a policajtov ide napríklad aj o ľudí z bánk či samospráv. O tom, či budú pracovať, rozhodne zamestnávateľ – ale len pri dodržaní určitých podmienok.

„Zamestnanec nesmie mať klinické príznaky ochorenia. Denne si meria telesnú teplotu, pracuje s respirátorom FFP2. Minimalizuje sa jeho kontakt s ostatnými osobami, obmedzí sa jeho pohyb po pracovisku na najmenšiu možnú mieru. Zamestnanec mu zabezpečí možnosť odpočinku a stravovania bez inej osoby,“ vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Najviac ohrozené sú podľa hovorkyne asociácie zamestnávateľských zväzov a združení na Slovensku Miriam Filovej nepretržité prevádzky a podniky v kritickej infraštruktúre, kde pracovníkov nie je možné zo dňa na deň nahradiť.

Ide napríklad o chemický či energetický priemysel, kde sa využívajú zložité technológie a manipuluje sa aj s nebezpečnými látkami. Výpadok týchto kľúčových zamestnancov by mohol v krajnom prípade spôsobiť vážnu priemyselnú haváriu.

„Situáciu to môže zhoršiť aj v sektoroch, kde je stav napätý už dlhodobo, napríklad aj v dôsledku nedostatku pracovnej sily. Vo väčšej miere sa s problémom stretávajú skôr väčšie podniky,“ dodala Filová.

Dodržiavanie prísnych pravidiel

Univerzitná nemocnica Bratislava momentálne eviduje približne 100 pozitívnych zamestnancov. Najväčšia slovenská nemocnica od nich nevyžaduje, aby nastúpili do práce, poskytovanie zdravotnej starostlivosti je zabezpečené bez obmedzení.

Situáciu monitoruje aj interný krízový štáb najväčšieho slovenského závodu Volkswagen.

„V týchto náročných časoch je mimoriadne dôležitá flexibilita pracovnej sily, avšak všetci pozitívne testovaní zamestnanci zostávajú v súlade so štátnymi nariadeniami v karanténe, bez ohľadu na príznaky ochorenia,“ povedala hovorkyňa Volkswagenu Lucia Kovarovič Makayová.

Vyhláška hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorý je tiež pozitívny na omikron, umožňuje riešiť situácie, keď by jednotlivé odvetvia skolabovali pre veľké množstvo ľudí v karanténe.

Regionálny úrad prípadne iný orgán verejného zdravotníctva môže operatívne rozhodnúť, ktoré osoby zahrnú do osobitného režimu. V práci sú preto za dodržiavania prísnych hygienických opatrení napríklad pracovníci zariadení sociálnych služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál