Na hlavný obsah

Väčšina Ukrajincov nežiada o nič, chcú len prísť. Situácia na hraniciach je podľa Mikulca pokojná

Na zmenu je rezort vnútra pripravený.

Väčšina Ukrajincov nežiada o nič, chcú len prísť. Situácia na hraniciach je podľa Mikulca pokojná
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Situácia na hraniciach je pokojná, nie je tam žiaden zvýšený nápor. Povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) po piatkovom (25. 2.) rokovaní vlády. „Ľudia prichádzajú v malých skupinách a sú vybavovaní postupne,“ uviedol. „Ale momentálne sa prevádzka zásadne nelíši oproti bežným dňom.“

„Ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny nežiadajú o nič, len chcú prísť. Väčšinou majú príbuzných na Slovensku alebo v iných krajinách,“ uviedol minister s tým, že na zmenu situácie sú pripravení.

Na východnej hranici sú podľa slov Mikulca momentálne Ozbrojené sily SR, ktoré riešia v spolupráci s príslušníkmi Policajného zboru hotspoty, ktoré budú využité v prípade zvýšeného náporu prichádzajúcich ľudí na hranice. „Spolupracujeme s mnohými dobrovoľníckymi organizáciami. Budeme tam mať pripravené aj stany či ďalší materiál,“ dodal.  

K ubytovaniu pre utečencov povedal, že niektoré zariadenia sú v stave, ktoré neodpovedajú tomu, aby tam bolo možné umiestniť rodiny s deťmi či väčší počet ľudí. Rekonštrukcia je podľa neho zameraná na to, „aby kapacity, ktoré máme, mohli byť použité v plnej miere.“

Minister sa vyjadril aj k novelizácii zákona o azyle. „Ide o to, aby sme urýchlili proces a nemuseli sme riešiť azylové konania. Stále platí, že človek môže dostať azyl,“ dodal s tým, že cieľom je skrátiť čas celého procesu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko