Na hlavný obsah

Vakcína od Novavaxu má u tínedžerov vyše 80 % účinnosť

Uviedla to spoločnosť, ktorá vakcínu vyrába.

Vakcína od Novavaxu má u tínedžerov vyše 80 % účinnosť
Vakcína Nuvaxovid proti covidu od spoločnosti Novavax. Foto: ČTK/DPA

Americká farmaceutická spoločnosť Novavax vo štvrtok (10. 2.) uviedla, že tretia fáza klinických štúdií, ktorá prebiehala v USA a zúčastnilo sa na nej viac ako 2 200 adolescentov vo veku 12-17 rokov, preukázala, že jej vakcína proti koronavírusu je pre túto vekovú skupinu účinná a bezpečná. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Firma Novavax so sídlom v štáte Maryland priblížila, že jej dvojdávková proteínová vakcína Nuvaxovid proti koronavírusu mala u tínedžerov v čase, keď bol dominantný variant delta, 82-percentnú účinnosť.

Dodala, že plánuje požiadať americké regulačné úrady o schválenie jej očkovacej látky i pre uvedenú vekovú kategóriu.

„Výsledky (testov) v tejto dospievajúcej populácii nás povzbudili vzhľadom na pretrvávajúcu potrebu iných možností vakcinácie,“ povedal hlavný zdravotnícky predstaviteľ Novavaxu Filip Dubovsky.

Je vyrobená uznávanou technológiou

„Veríme, že vakcína od Novavaxu by mohla byť odlišnou možnosťou pre túto mladšiu populáciu vzhľadom na jej uznávanú technológiu založenú na proteínoch, ktorá sa už používa aj v iných vakcínach, a pozitívnu odozvu voči variantom (vírusu),“ dodal.

Jedinou povolenou proticovidovou vakcínou pre tínedžerov je aktuálne Pfizer/BioNTech, avšak tá prináša i určité riziko zriedkavých prípadov zápalu srdca, najmä u mladých chlapcov, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet