Na hlavný obsah

Vakcína proti HPV nakoniec nebude zadarmo pre všetkých

Odborníci tvrdia, že očkovanie môže pomôcť aj starším.

Vakcína proti HPV nakoniec nebude zadarmo pre všetkých
Očkovanie proti ľudskému papilomavírusu (HPV). Foto: ČTK/AP

Vakcína proti ľudskému papilomavírusu (HPV) bude od mája zadarmo len pre deti vo veku od 12 rokov do 12 rokov a 364 dní. Pôjde o novú deväťvalentnú vakcínu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

HPV označuje skupinu viac ako 150 druhov vírusov. Niektorým z jeho typov sa aspoň raz za život nakazí skoro každý. Kým niektorí rodičia tento krok vítajú, časť spoločnosti kritizuje, že toto očkovanie nie je plne hradené pre všetkých záujemcov bez ohľadu na vek.

HPV spôsobuje komplikované ochorenia, ako rakovinu krčka maternice, konečníka, penisu, hrtana, mandlí či jazyka. Vírus sa šíri najčastejšie pri pohlavnom styku, ale aj kontaminovanými predmetmi či pokožkou. Práve očkovanie medzi 12. až 13. rokom, teda ešte pred začiatkom pohlavného života, sa považuje za najefektívnejšie.

Prezidentka aliancie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková rozhodnutie rezortu víta. Podľa nej ide o veľký krok v prevencii karcinómu krčka maternice. Myslí si však, že aspoň čiastočná úhrada by určite pomohla aj starším.

„Do budúcna by sme si žiadali poskytovanie ochrany aj staršej mládeži alebo ženám, ľuďom, ktorí to potrebujú. Veková hranica efektivity tejto vakcíny nie je ohrozená. Keď máme vakcínu, ktorá dokáže zachrániť človeka pred rakovinou, to je naozaj veľmi malý peniaz,“ vysvetlila Pifflová Španková.

Ochrana pred rakovinou

Poslanec Richard Raši z mimoparlamentného Hlasu-SD si myslí, že táto téma opäť rozdeľuje slovenskú spoločnosť na dve časti. Sú totiž aj také ženy, ktoré si úhradu vakcíny z vlastného vrecka dovoliť nemôžu. „Keď raz vieme, že táto vakcína môže ochrániť ženy pred onkologickým ochorením, tak by ju mali mať zadarmo všetky ženy,“ zdôraznil.

Ministerstvo zdravotníctva počíta s tým, že staršie ženy nebudú mať očkovanie hradené. „Poisťovne sa môžu rozhodnúť, že budú časť nákladov hradiť za záujemcov o očkovanie,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Prezident Slovenskej spoločnosti alergiológie a klinickej imunológie Miloš Jeseňák tvrdí, že vakcína je bezpečná. Väčšie obavy podľa neho vzbudzujú dlhodobé zdravotné dôsledky, ak sa dieťa infikuje vírusom HPV. Zmysel má podľa neho aj očkovanie vo vyššom veku.

„Nejaká oficiálna horná veková hranica nie je stanovená, aj keď, samozrejme, so stúpajúcim vekom význam tohto očkovania klesá. Ale je vhodné očkovať aj dospelých ľudí. Môžu to byť napríklad aj ženy, ktorá sa už stretli a mali nejaké komplikácie v súvislosti s HPV infekciou, napríklad konizáciu krčka maternice,“ dodal Jeseňák.

Cena plného očkovania vakcínou sa pohybuje okolo 450 eur. Zdravotné poisťovne ponúkajú do určitého veku aspoň ich čiastočné hradenie. Doposiaľ bolo hradené očkovanie 12-ročných detí – chlapcov aj dievčat – dvojvalentnou vakcínou proti dvom typom HPV vírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál