Na hlavný obsah

Vedci vyvinuli revolučný liek proti obezite

Vďaka nemu sa dá schudnúť ročne asi o 15 kilogramov.

Vedci vyvinuli revolučný liek proti obezite
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vedci prišli s prelomovou liečbou. Vďaka nej môžu ľudia za rok schudnúť asi 15 kilogramov. V Spojenom kráľovstve trpia obezitou dve tretiny dospelých. Obézne je aj každé siedme dieťa v predškolskom veku. Okrem vlastného tela ľudia zaťažujú aj zdravotný systém. Ten na liečbu ročne vynaloží vyše 7 miliárd eur.

Liek v injekcii je podľa expertov na obezitu revolučný. V mozgu reguluje apetít, čo vedie k zníženiu pocitu hladu a následnému príjmu kalórií. Má to však jeden háčik. Ľudia by sa nemali spoliehať iba naň.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Obezita je jednou z najväčších výziev zdravotného systému. Tento stav si vyžaduje lekársky zásah. Preto vyvíjame lieky, ktoré v kombinácii s cvičením pomôžu ľuďom schudnúť,“ riaditeľka výskumného programu Inštitútu zdravia Helen Knightová.

Predpísať ho môže iba lekár po konzultácii a pacienti by ho nemali používať viac ako dva roky. Prijímať by ho mali na týždennej báze, pričom dávka sa postupne zvyšuje. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí prijímali liek, schudli 5-krát viac, ako skupina, ktorá dostala len placebo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet