Na hlavný obsah

Veľvyslanci krajín EÚ schválili ruské sankcie, týkajú sa bánk aj ministra obrany

Štáty sa na sankciách dohodli v utorok.

Veľvyslanci krajín EÚ schválili ruské sankcie, týkajú sa bánk aj ministra obrany
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Veľvyslanci krajín Európskej únie v stredu (23. 2.) schválili balík sankcií proti Rusku, na ktorého obrysoch sa únijné štáty dohodli v utorok (22. 2.). ČTK to potvrdil diplomatický zdroj.

Na sankčnom zozname po novom figuruje 20 vysoko postavených činiteľov vrátane ruského ministra obrany Sergej Šojgu. Postihy sa týkajú aj viac ako troch stoviek poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí hlasovali za uznanie nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny.

Sankcie zasiahnu aj veľké banky, obmedzujú prístup ruského režimu na finančný a kapitálový trh EÚ a mieria aj na obchod s neuznanými republikami na východe Ukrajiny. Vlády členských krajín by mali sankcie formálne písomne potvrdiť v priebehu niekoľkých hodín.

Celkový počet ruských činiteľov, ktorých sa dotkne zákaz ciest do únijných krajín či zmrazenie majetku na území EÚ tak prekročí päť stoviek.

Na zozname, ktorý únia postupne rozširuje od ruskej anexie Krymu v roku 2014, sa ocitlo tiež niekoľko subjektov vrátane bánk VEB a Promsvjazbank.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet