Na hlavný obsah

Viac ako pol milióna Holanďanov podpísalo petíciu proti požívaniu covidových pasov

Podpísali ju aj viaceré známe osobnosti.

Viac ako pol milióna Holanďanov podpísalo petíciu proti požívaniu covidových pasov
Tisíce ľudí pochodujú proti covidovým opatreniam holandskej vlády v holandskom Rotterdame. Foto: TASR

Okolo 550 000 obyvateľov Holandska už podpísalo petíciu, ktorá vyzýva holandskú vládu, aby zrušila systém covidových pasov „vo všetkých jeho podobách“. Uviedol to v pondelok (7. 2.) spravodajský server DutchNews.nl.

Petíciu odštartovala minulý týždeň v piatok (4. 2) občianska skupina, ktorá si hovorí Onverdeeld Open (Nerozdelene otvorení), na čele ktorej stojí poslankyňa parlamentu Mona Keijzerová z konzervatívnej Kresťansko-demokratickej výzvy (CDA).

Medzi signatármi petície sa ocitli politicky činné osoby, akademici a aj osobnosti zo sveta kultúry. Podľa organizátorov petície systém covidových pasov spôsobuje viac škody než úžitku a obmedzuje ústavné práva občanov krajiny.

Podporovatelia petície poukazujú aj na to, že opatrenia proti koronavírusu zavedené v podobe covidových pasov nedokážu zastaviť ďalšie šírenie tohto vírusu.

DutchNews.nl upozornil na nedávny výskum vedcov z Univerzity v Delfte, ktorý rovnako naznačil, že používanie covidových pasov má obmedzený vplyv na zníženie nových prípadov infekcie.

Minister zdravotníctva Ernst Kuipers však trvá na stanovisku, že všetko, čo pomáha brzdiť šírenie koronavírusu a znižuje počet hospitalizácií, je užitočné.

Povinné testy aj pre očkovaných

Od piatka (4. 2.) minulého týždňa viac ako pol milióna Holanďanov, ktorí za posledných deväť mesiacov dostali iba dve vakcíny proti ochoreniu COVID-19, musí absolvovať test a preukázať sa jeho negatívnymi výsledkami, ak chcú ísť do barov, reštaurácií, kín a divadiel.

Testovacia povinnosť sa netýka osôb s posilňovacou dávkou proticovidovej vakcíny. Podľa holandského systému bude musieť každý, kto nespĺňa podmienky posilňujúcej vakcíny, preukázať negatívny antigénový test vykonaný za posledných 24 hodín.

Nové pravidlá boli zavedené ako súčasť plánov na harmonizáciu protipandemických pravidiel pre cestovanie po členských krajinách EÚ. Covidové pasy sú najmä v rámci Európy kľúčovým nástrojom na uľahčenie cezhraničného cestovania.

Za nedeľu (6. 2.) testy identifikovali v krajine 94 884 infikovaných, pribudlo aj deväť obetí. Plne zaočkovaných je približne 72 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet