Na hlavný obsah

Viaceré fakulty na protest proti reforme vysokých škôl prerušili výučbu

Zástupcovia študentov to nepodporujú.

Viaceré fakulty na protest proti reforme vysokých škôl prerušili výučbu
Na ilustračnej snímke Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Foto: TASR

Väčšina fakúlt verejných vysokých škôl vyhlasuje protest proti novele vysokoškolského zákona, preto v pondelok (21. 2.) preruší výučbu. Zástupcovia študentov s protestom nesúhlasia, upozorňujú, že na zasadnutiach akademických senátov sa v súvislosti s novelou šíria dezinformácie.

Protest vyhlasujú akademické senáty spolu s vedeniami fakúlt a vysokých škôl a informujú o ňom na svojich webových stránkach, ozrejmila v pondelok Lucia Sebechlebská z Rady vysokých škôl (RVŠ) SR.

Hlavné výčitky RVŠ

Novela zákona o vysokých školách podľa RVŠ SR síce prináša niektoré pozitívne prvky, no naďalej zásadným spôsobom útočí na samosprávu na verejných vysokých školách a obmedzuje ich autonómiu.

„Ide o rozhodovanie najmä o základných hospodárskych otázkach, o obsadzovaní miest vysokoškolských učiteľov, voľbu rektorov a dekanov. Práve vďaka transparentnosti a demokratickým princípom sa podarilo doteraz chrániť vysoké školstvo pred neprimeraným politickým vplyvom a vplyvom lobistických skupín, presadzujúcim nie verejné, ale svoje vlastné záujmy,“ skonštatovala RVŠ.

Rada nesúhlasí s tvrdeniami o nekvalite vysokých škôl a o tom, že stav vysokého školstva je dôsledkom samosprávneho systému ich riadenia. Hlavnými príčinami tohto stavu je podľa nej dlhoročné odsúvanie problémov vysokého školstva, podfinancovanie a nevhodné podmienky na činnosť vysokých škôl.

Študenti protest nepodporujú

Zástupcovia študentov protest nepodporujú a opakovane zdôrazňujú, že novela pomôže zlepšiť riadiace procesy a prináša veľa pro-študentských opatrení.

„Je prirodzené, že proti zneniu protestujú akademické senáty, ktorých kompetencie sa novelou menia. Tieto zmeny však objektívne posilňujú samosprávu a autonómiu vysokých škôl,“ uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran. Zároveň dodal, že samotná novela bez dofinancovania škôl nebude mať želaný efekt.

SRVŠ je znepokojená z množstva dezinformácií, ktoré odzneli na zasadnutiach akademických senátov za posledný týždeň. „Je nepochopiteľné, ako niektorí akademici strašia svojich kolegov a študentov novelou bez konkrétnych argumentov. Sám som počul tvrdenia, že spolitizované správne rady budú predávať majetok vysokých škôl alebo že dekani budú politickí nominanti,“ uviedol Šuran.

Vyhlásenia o zrušení autonómie a o politizácii vysokých škôl sú podľa ŠRVŠ buď nepochopením novely, alebo účelovým klamstvom. Plánuje preto zorganizovať verejnú diskusiu, na ktorej sa bude o novele odborne diskutovať, aby sa zamedzilo dezinformáciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko