Na hlavný obsah

Viaceré krajiny avizovali, že v prípade utečeneckej krízy Slovensku pomôžu

Slovensko sa pripravuje na možný príliv vojnových utečencov.

Slovensko pomôže Ukrajincom, ktorí budú pred vojnou utekať a hľadať bezpečné útočisko za hranicami. Pripravujeme sa na možný prílev vojnových utečencov. Výzvy na solidaritu zaznievajú netradične celým politickým spektrom.

Slovensko má plány, ako budeme postupovať v prípade zvýšeného počtu vojnových utečencov. Prechod hranicami má byť kontrolovaný a pre všetkých bezpečný.

„Spoločne sme s pánom ministrom vnútra predložili dokument, kde sme vyčlenili do 1 500 príslušníkov ozbrojených síl SR, ktorí budú nasadení na kontrolu východnej hranice, primárne na úlohy, ktoré sú spojené s kontrolovaním predpokladanej migračnej vlny,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Občania Ukrajiny momentálne majú s dokladmi prístup na Slovensko a v podstate počas 90 dní sa môžu voľne pohybovať nielen v rámci Slovenskej republiky, ale aj v rámci únie,“ ozrejmil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Na nutnosti pomôcť a byť solidárny sa výnimočne zhodli predstavitelia celého politického spektra.

„Čo sa týka vojnových utečencov, tak budeme prijímať nové uznesenie aj v rámci parlamentu, čo sa týka úpravy azylového práva. Aby sa nestalo to, čo sa dialo v roku 2015, že nielen k nám, ale hlavne do Európskej únii sa valili migranti bez pasov, bez dokladov,“ vyhlásil Ľudovít Goga (Sme rodina), člen Výboru NR SR pre európske záležitosti

O humanitárnej pomoci pre Ukrajinu bude vláda rozhodovať v piatok (25. 2.) na mimoriadnom rokovaní.

Viaceré krajiny už ponúkli pomocnú ruku Slovensku. A to v prípade, že nebudú naše azylové zariadenia kapacitne postačovať a budeme zriaďovať utečenecké tábory.

„Mnohé krajiny už vyjadrili solidaritu v zmysle, že ak bude potrebné, tak nám vedia poskytnúť nielen personálnu, ale aj technickú pomoc na to, aby sme aj my vedeli pomôcť Ukrajincom,“ informoval Mikulec.

Tento scenár však považujú ministri za krízový a zatiaľ nehrozí. Na východnej hranici pomôžu aj naši zdravotníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko