Na hlavný obsah

Víchrica v Británii narušila dopravu aj vyučovanie, víchor strhol strechu londýnskej O2 Areny

Viac než 50 000 odberných miest ostalo bez elektriny.

Víchrica v Británii narušila dopravu aj vyučovanie, víchor strhol strechu londýnskej O2 Areny
Na snímke známa viacúčelová hala O2 Arena v Londýne, ktorej strechu vážne poškodil víchor. Foto: TASR

Víchor sprevádzajúci tlakovú níž Eunice, ktorá v piatok (18. 2.) zasiahla Britániu, vážne poškodil strechu známej viacúčelovej haly O2 Arena v Londýne. Podľa záberov televízie ITV je v streche arény obrovská diera a zo strešnej konštrukcie vejú franforce hrubej plachty, informuje TASR.

Televízia ITV citovala svedkyňu, ktorá uviedla, že vietor strháva zo strechy kusy plachty. „Začína to byť nebezpečné pre ľudí naokolo,“ povedala.

Najvyšší stupeň ohrozenia

Ako uvádza BBC, tlaková níž Eunice sa ukazuje byť jednou z najnebezpečnejších v Británii za uplynulé desaťročia. Na ostrove Wight zaznamenali náraz vetra s rýchlosťou až 196 kilometrov za hodinu, čo nateraz predstavuje anglický rekord. Viac než 50 000 odberných miest na juhozápadne Anglicka a juhu Walesu ostalo bez elektriny.

Pre Londýn a juhozápad Anglicka vyhlásili najvyšší stupeň ohrozenia v súvislosti s veterným počasím. Stalo sa tak po prvý raz od zavedenia systému v roku 2008.

 Vysoké vlny narážajú na mólo a maják v meste Porthcawl na juhu Walesu počas víchrice Eunice. ZDROJ: TASR

V postihnutých oblastiach zatvorili stovky škôl a viacero mostov. Z Londýna meškajú alebo zrušili stovky letov. Pilot lietadla spoločnosti EasyJet z Bordeaux sa napríklad dvakrát neúspešne pokúsil pristáť na londýnskom letisku Gatwick. Napokon sa vrátil so strojom do Francúzska.

Mnohé cesty a železničné trate blokujú popadané stromy, vlaky jazdia obmedzenou rýchlosťou. Na viacerých miestach je v platnosti aj výstraha pred záplavami.

Je to už druhá víchrica v priebehu jedného týždňa vo Veľkej Británii po tom, ako búrka Dudley postihla časti Škótska, severného Anglicka a Severného Írska, kde zostali bez elektrického prúdu tisíce domácností.

V Holandsku zomreli dvaja ľudia

V dôsledku víchrice Eunice prišli o život v Holandsku dvaja ľudia. Holandský kráľovský meteorologický ústav (KNMI) ešte predtým aktivoval najvyšší, červený stupeň výstrahy. Na pobreží zaznamenali náraz vetra s rýchlosťou až 141 kilometrov za hodinu, uviedla verejnoprávna televízia NOS.

V hlavnom meste Amsterdam zostala jedna osoba zakliesnená pod spadnutým stromom a zomrela aj napriek tomu, že ju previezli do nemocnice, informovali na twitteri hasiči.

Ďalšia osoba zahynula v obci Diemen na predmestí Amsterdamu po tom, ako sa na jej auto spadol strom. Podľa agentúry AP holandskí hasiči hlásili v Amsterdame a jeho okolí v dôsledku spadnutých stromov až tri obete na životoch.

V meste Haag podľa miestnych médií vietor strhol časť strechy štadióna tamojšieho futbalového klubu. Železničná a verejná doprava bola pozastavená, mnohé školy zatvorené a vodičov varovali, aby sa zdržiavali mimo ciest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet