Na hlavný obsah

Víchrica v Poľsku má prvú obeť, desaťtisíce domácností sú bez elektriny aj v Česku

Dôchodcu v aute zavalil strom.

Víchrica v Poľsku má prvú obeť,  desaťtisíce domácností sú bez elektriny aj v Česku
Ilustračné footo. Foto: TASR/AP

Jedna osoba zahynula a 340 000 domácností v Poľsku postihli výpadky elektriny v dôsledku víchrice, ktorá krajinu zasiahla vo štvrtok (17. 2.).

O život prišiel približne 70-ročný muž po tom, čo na auto, ktoré šoféroval, spadol strom. Muž bol na mieste mŕtvy.

Na západe krajiny majú nárazy vetra dosiahnuť rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu, v strede Poľska 110 kilometrov za hodinu. Víchricu sprevádza na viacerých miestach dážď a v horských oblastiach aj sneženie.

Meteorológovia varujú pred nepriaznivým počasím na celom území Poľska. Najhoršia situácia je vo Veľkopoľskom, Západopomoranskom, Lubuskom a Dolnosliezskom vojvodstve.

V obci Dobrzyca vo Veľkopoľskom vojvodstve vietor vážne poškodil strechy na 30 domoch. Na jednom dome sa zrútila aj stena, záchranné zložky odtiaľ museli evakuovať jednu staršiu ženu.

Na diaľnici pri Drzonówe na západe Poľska vietor vytlačil dodávku zo svojho jazdného pruhu. Vozidlo prerazilo zvodidlá a následne sa prevrátilo v protismere. Pri Legnici sa prevrátil kamión s prívesom. V Lodžskom vojvodstve prevrátil vietor najmenej šesť nákladných áut. Veterné počasie má v Poľsku trvať až do soboty.

V Česku je bez elektriny štvrť milióna domácností

Silný vietor, ktorý vo štvrtok zasiahol Čechy, sever Moravy a Sliezsko, spôsobil výpadky elektrického prúdu a skomplikoval tiež železničnú a cestnú dopravu. Bez elektriny zostalo v ČR viac ako 250 000 odberateľov.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal až do polnoci pre celú Českú republiku varovanie pred silným vetrom, ktorý môže mať v nárazoch rýchlosť 70–110 km/h.

Dispečing ČEZ Distribuce evidoval vo štvrtok do 07.00 h vyše 100 porúch na vedení vysokého napätia a desiatky ďalších porúch aj na linkách nízkeho napätia.

Hasiči zasahovali od polnoci do 07.00 h v súvislosti s vetrom v 392 prípadoch. V dôsledku popadaných stromov zostali neprejazdné mnohé cesty i železničné trate napríklad v Karlovarskom kraji, kde došlo aj k niekoľkým dopravným nehodám.

V nižších polohách mal vo štvrtok ráno vietor väčšinou rýchlosť do 90 kilometrov za hodinu. Na hore Sněžka v Krkonošiach namerali meteorológovia nadránom nárazy vetra s rýchlosťou 181 km/h, uviedol ČHMÚ. Horská služba Krkonoše preto neodporúča hrebeňové túry, zastavené sú oba úseky lanovky na Sněžku.

V platnosti je do piatkového rána aj výstraha pred nárastom hladín vodných tokov v dôsledku výdatných zrážok. Varovanie pred prvým, najnižším povodňovým stupňom sa týka severu a juhozápadu ČR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet