Na hlavný obsah

Viedeň bude naďalej uplatňovať prísnejšie pravidlá ako zvyšok Rakúska

Povinnosť nosiť v obchodoch respirátory zostáva.

Viedeň bude naďalej uplatňovať prísnejšie pravidlá ako zvyšok Rakúska
Policajt kontroluje očkovací preukaz zákazníčky v nákupnom stredisku vo Viedni. Foto: TASR

Viedeň bude v boji proti pandémii koronavírusu naďalej uplatňovať prísnejšie pravidlá než zvyšok krajiny. Primátor rakúskej metropoly Michael Ludwig vo štvrtok (3. 2.) oznámil, že vstupovať do reštaurácií môžu iba ľudia s potvrdením o očkovaní proti koronavírusu alebo nedávnom prekonaní ochorenia COVID-19. Odôvodnil to tým, že nosenie ochranných rúšok je v gastronomických zariadeniach problematickejšie než na iných miestach.

V ostatných oblastiach bude Viedeň nasledovať spolkovú vládu. Reštaurácie môžu od soboty 5. februára zatvárať o polnoci, doteraz platila 22. hodina. V obchodoch odpadá povinnosť preukazovať sa dokladom o očkovaní alebo prekonaní ochorenia.

Ostatné spolkové krajiny majú miernejšie pravidlá

Spoločenské podujatia môže navštevovať 50 namiesto súčasných 25 osôb s pridelenými miestami na sedenie. Od 12. februára budú môcť v obchodoch, ktoré ponúkajú tovar nad rámec základných životných potrieb, nakupovať aj nezaočkovaní ľudia. Povinnosť nosiť v obchodoch respirátory zostáva.

Vo všetkých ostatných spolkových krajinách Rakúska bude od 19. februára možné vstupovať do reštaurácií a kaviarní aj s platným negatívnym testom na koronavírus bez potvrdenia o očkovaní alebo uzdravení.

Povinné očkovanie sa posunulo

Rakúsko je prvý štát Európskej únie, ktorý definitívne zavádza celoplošné povinné očkovanie. Platiť malo už od 1. februára, napokon sa posúva o pár dní.

Do polovice marca bude v krajine trvať prechodné obdobie. Nezaočkovaní budú mať dovtedy čas dať sa zaočkovať. Tým, ktorí vakcináciu odmietnu hrozia pokuty až do výšky 3 600 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet