Na hlavný obsah

Viedol vlak s 2,5 promile a ignoroval zastávky. Polícia už rušňovodiča obvinila

ZSSK bude reagovať zvýšenými dychovými kontrolami.

Viedol vlak s 2,5 promile a ignoroval zastávky. Polícia už rušňovodiča obvinila
Na ilustračnej snímke vlaková súprava ZSSK. Foto: TASR

Policajný vyšetrovateľ z Dunajskej Stredy už obvinili 51-ročného rušňovodiča, ktorý v nedeľu (6. 2.) viedol vlak do Dunajskej Stredy pod vplyvom alkoholu. Dychovú skúšku policajti vykonali na základe podnetu vlakvedúcej, rušňovodič počas jazdy totiž nezastavoval na pravidelných zastávkach spoja. Informovala o tom Polícia SR z Trnavského kraja na sociálnej sieti.

„Policajti mu v dychu krátko pred 19.00 h včera namerali 1,26 mg/l čo je viac ako 2,5 promile alkoholu,“ priblížila polícia. Rušňovodič v jazde nepokračoval, vlak odriekli a asi 20 cestujúcich, ktorí sa v ňom nachádzali, pokračovalo ďalším spojom. Pri incidente nedošlo k zraneniam.

Vyšetrovateľ muža stíha za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky pri výkone povolania v tzv. super rýchlom konaní, takže do rozhodnutia o vine a treste zostane v policajnej cele. Hrozí mu trest odňatia slobody na 2 až 5 rokov.

Železničiari budú kontrolovať alkohol

K incidentu sa vyjadril aj predseda predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Roman Koreň prostredníctvom účtu spoločnosti na sociálnej sieti. „Takéto incidenty nebudeme v žiadnom prípade tolerovať! Vrhajú zlé svetlo na viac ako 1 200 našich rušňovodičov! S platnosťou od pondelka (7. 2.) som nariadil až do odvolania vykonávanie dychových skúšok zameraných na alkohol pre všetok vlakový personál nastupujúci do práce a rovnako som nariadil zvýšiť počet takýchto kontrol aj po ukončení pracovných zmien,“ povedal Koreň.

Opitý rušňovodič, ktorého odhalili v Dunajskej Strede, príde pre alkohol v kabíne o prácu. Pre ZSSK pracoval 35 rokov, konštatoval Koreň.

Železničná spoločnosť sa dlhodobo snaží vyriešiť problém s nedostatkom rušňovodičov. „Aktuálne je v procese príprav na povolanie rušňovodiča ZSSK 150 kandidátov, z toho 78 v 3 kurzoch a zvyšok je na výcviku po kurze. V priebehu tohto roka 109 z nich ukončí vzdelávanie a výcvik a nastúpi na výkon práce rušňovodiča,“ napísala spoločnosť na sociálnej sieti s tým, že prví noví rušňovodiči nastúpia už v marci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny