Na hlavný obsah

Viedol vojská v boji o nezávislosť aj vyrábal whisky. George Washington bol prvým prezidentom USA

Za prezidenta ho zvolili dvakrát.

Viedol vojská v boji o nezávislosť aj vyrábal whisky. George Washington bol prvým prezidentom USA
Na snímke portrét 1. amerického prezidenta Georga Washingtona. Foto: Wikipedia - Voľné dielo

Muž, ktorý ako prvý stál na čele novovzniknutých Spojených štátov a viedol aj koloniálnu armádu v boji o nezávislosť proti Britom, George Washington, sa narodil pred 290 rokmi – 22. februára 1732.

Narodil sa na panstve svojich rodičov v americkej Virgínii. Vo veľmi mladom veku sa stal majiteľom rozsiahleho ranča, vypracoval sa na obratného hospodára, ktorý rozumel každej práci. Oženil sa a trávil roky na svojom majetku Mount Vernon.

Washington bol dlhodobým zástancom nezávislosti Spojených štátov amerických od Spojeného kráľovstva a jedným z Otcov zakladateľov. Vojská snažiace sa o nezávislosť viedol proti Britom a lojalistom, čo bol názov pre kolonialistov, ktorí zostali verní Veľkej Británii a vtedajšiemu kráľovi Jurajovi III.

Viedol koloniálnu armádu vo vojne v rokoch 1775 až 1783, ktorá úspešne zavŕšila boj o nezávislosť USA. Potom sa vrátil k rodine hospodáriť na svojom majetku v Mount Vernon. V roku 1787 ho ako morálnu autoritu pozval federálny kongres vo Filadelfii predsedať zhromaždeniu pri tvorbe modernej americkej ústavy.

Zanechal aj Biely dom

Po jej prijatí Washingtona v roku 1788 jednomyseľne zvolili za prvého prezidenta USA. Slávnostne ho inaugurovali 30. apríla 1789. Dostával vtedy plat vo výške 25 000 dolárov ročne.

Z jeho obdobia pochádza aj Biely dom vo Washingtone, ktorý je doteraz sídlom amerického prezidenta. Washington v ňom však ešte neprebýval, prvým prezidentom úradujúcim z Bieleho domu bol až jeho nástupca John Adams. Stavať ho začali však už v roku 1792.

Keď sa Washington ujal funkcie, stála pred ním úloha vytvoriť štátnu správu. Ako prvé založil ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň zriadil federálne súdnictvo s Najvyšším súdom USA a nižšími súdmi. Prezident USA potom vymenoval ministra vojny a generálneho prokurátora.

Zostavil federálnu vládu USA a vypracoval projekt osídľovania ďalších amerických území, pričom stabilizoval severozápadnú hranicu USA. Svojej úlohy sa zhostil s takým úspechom, že ho v nasledujúcom volebnom období opätovne zvolili za prezidenta USA.

Jeho nástupná reč pri druhej prísahe je doteraz najkratšou v dejinách USA, mala iba 135 slov.

Oslobodil svojich otrokov

Z funkcie hlavy štátu odišiel v roku 1797. Utiahol sa opäť na svoj majetok Mount Vernon. Neďaleko svojho sídla postavil jeden z najväčších liehovarov vo Virginii. V čase, keď opúšťal úrad, Spojené štáty boli zväzkom 16 štátov.

Traduje sa o ňom, že v mladosti spadol z višne a vybil si zuby. Celý život potom nosil falošný chrup vyrobený z dreva, veľrybích kostí a jeleních parohov. Jedným z jeho prvých počinov po nástupe do prezidentskej funkcie bol zákaz čistenia zubnej protézy pri stole počas hostiny.

Jeho rovesníci ho poznali aj ako výborného výrobcu whisky. Smithsonian Institution pripravil v roku 2000 expozíciu o jeho „nepolitickej“ práci, jej súčasťou boli aj destilačné prístroje. Okrem toho bol aj autorom receptu na pivo, ktorý vlastní Newyorská verejná knižnica.

Prvý americký prezident zomrel 14. decembra 1799 na svojom ranči na pľúcne ochorenie vo veku 67 rokov. V testamente dal slobodu všetkým svojim 123 otrokom. Postaral sa aj o deti bývalých otrokov a tých, ktorí vzhľadom na vek už nemohli pracovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet