Na hlavný obsah

Vietnam zvažuje, že sa v marci naplno otvorí zahraničným turistom

Krajina pred dvoma rokmi zaviedla jedny z najprísnejších pravidiel pre vstup.

Vietnam zvažuje, že sa v marci naplno otvorí zahraničným turistom
Vietnamky nakupujú na trhu. Foto: TASR

Vietnamské ministerstvo cestovného ruchu v utorok (15. 2.) navrhlo plné otvorenie krajiny zahraničným turistom a zrušenie takmer všetkých cestovných obmedzení. Ak nové pravidlá schváli premiér, začnú platiť od 15. marca. To je zhruba o tri mesiace skôr, ako krajina pôvodne plánovala, píše agentúra Reuters.

Turisti by od polovice budúceho mesiaca podľa návrhu ministerstva strávili jeden deň v karanténe, pre vstup by tiež potrebovali negatívny test na ochorenie COVID-19 pred odchodom z domovskej krajiny a po príchode do Vietnamu.

Podobné uvoľňovanie nedávno oznámili aj ďalšie štáty juhovýchodnej Ázie, okrem iného Thajsko alebo Filipíny. Krajiny zaznamenali prudký nárast nových infekcií, počty hospitalizovaných a zosnulých v súvislosti s covidom však rovnako razantne ako pri predchádzajúcich vlnách nestúpli.

Obnova turistického ruchu

Vietnam v utorok (15. 2.) oznámil 31 814 nových prípadov infekcie koronavírusu. Celkovo sa v krajine s 97 miliónmi obyvateľov od začiatku epidémie infekcia potvrdila u 2,54 milióna ľudí, z ktorých 39 000 zomrelo.

Krajina pred dvoma rokmi zaviedla jedny z najprísnejších pravidiel pre vstup, ktorý okrem iného odoprela v podstate všetkým cudzincom. Hoci táto stratégia spočiatku udržala epidémiu relatívne pod kontrolou, mala zásadný vplyv na vietnamské turistické odvetvie. To v roku 2019 tvorilo desať percent vietnamského hrubého domáceho produktu (HDP). V rovnakom roku do Vietnamu prišlo okolo 18 miliónov cudzincov; vlani ich bolo 157 000.

Cudzinci môžu do vládou vyhradených oblastí Vietnamu cestovať od vlaňajšieho novembra, potrebujú na to doklad o dokončenom očkovaní. Vietnamský kabinet pôvodne počítal s tým, že krajinu turistom plne otvorí od júna.

Vietnam od utorka (15. 2.) skrátil karanténu na tri dni. Po prílete do krajiny musia ľudia absolvovať trojdňovú karanténu, buď doma, alebo v hoteli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet