Na hlavný obsah

Vietor v Poľsku napáchal veľké škody, v Krakove zahynuli dvaja ľudia

Víchrica spôsobila škody na takmer 200 domoch.

Vietor v Poľsku napáchal veľké škody, v Krakove zahynuli dvaja ľudia
Hasiči odstraňujú spadnutý strom. Foto: TASR

Mimoriadne silný vietor poškodzoval vo štvrtok (17. 2.) budovy v celom Poľsku. V Krakove prišli o život dvaja stavební robotníci a ďalší dvaja utrpeli zranenia po tom, čo vietor zvalil žeriav. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Silný vietor, ktorý postihol Poľsko v noci na štvrtok (17. 2.), spôsobil škody na takmer 200 domoch i ďalších budovách. Tornádo poškodilo vo štvrtok (17. 2.) len vo Veľkopoľskom vojvodstve 40 budov. Národná hasičská brigáda opísala škody, ktoré tornádo spôsobilo v meste Dobrzyca, za „skutočne rozsiahle“ a dodala, že hasiči sa pokúšali dostať situáciu pod kontrolu.

Podľa brigády spôsobil mimoriadne silný vietor škody na budovách v takmer každom okrese krajiny, najhoršie postihnutou oblasťou bol však západ Poľska, píše PAP.

V Krakove vietor prevrátil 30-metrový žeriav, pričom zraneniam podľahli dvaja stavební robotníci. Žeriav sa v čase nehody nepoužíval a v jeho kabíne sa nik nenachádzal, uviedla polícia. Presné okolnosti nešťastia sa stále vyšetrujú.

Vo štvrtok (17. 2.) v ranných hodinách museli tiež pre silný vietor presmerovať do Budapešti dva lety smerujúce do hlavného mesta Varšava – jeden zo severného mesta Bydgoszcz a druhý z Krakova, uviedli pre PAP zdroje z poľského národného leteckého prepravcu LOT.

V celom Poľsku hasiči zaznamenali 190 poškodených budov, 54 z nich malo v dôsledku vetra odtrhnuté strechy. Výpadky elektriny zaznamenali v ranných hodinách vo viac než 324 000 domácnostiach a podnikoch, pripomína PAP. Veterné počasie má v Poľsku trvať až do soboty.

Silný vietor má vo štvrtok (17. 2.) zasiahnuť aj Slovensko. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varoval, že vietor na horách na severe môže dosiahnuť v nárazoch až 180 km/h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet