Na hlavný obsah

Vláda navrhuje Mikasovi, aby všetky obchody fungovali v režime základ

Odporúča tiež pracovať z domu, ak je to možné.

Vláda navrhuje Mikasovi, aby všetky obchody fungovali v režime základ
Zákazníčka si vyberá oblečenie v butiku. Foto: TASR

Vláda na štvrtkovom (10. 2.) online rokovaní prijala aktualizáciu odporúčaní pre hlavného hygienika, podľa ktorej by sa zrušilo rozdelenie obchodov na esenciálne a neesenciálne a vo všetkých by platil režim základ.

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. V prípade neesenciálnych služieb však vláda odporúča ponechať režim OP (zaočkovaní + prekonaní).

„Vláda SR zároveň aktualizovala dokument s opatreniami proti koronavírusu (variant omikron) tak, aby reflektoval na aktuálne platné opatrenia, teda úprava režimu v zamestnaní či platnosť potvrdení po prekonaní ochorenia COVID-19 na 180 dní,“ napísala Elišová.

Ministerstvo zdravotníctva je vzhľadom na vývoj vlny pandémie spôsobenej variantom omikron ochotné prijať „akceptovateľné riziko“, ktoré podľa neho môže spôsobiť avizované uvoľnenie režimu v obchodoch.

Vláda tiež schválila odporúčanie, aby zamestnávatelia v maximálne možnej miere využívali home office (prácu z domu), a tým znížili riziko prenosu ochorenia na pracoviskách.

Obchodníci uvoľnenie vítajú

 Obchodníci z Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM) vítajú rozhodnutie vlády navrhnúť hlavnému hygienikovi otvoriť všetky obchody v režime základ.

„Nerozumeli sme, prečo sú obchodníci diskriminovaní len na základe tovaru, ktorý predávajú. V nákupných centrách boli dve tretiny prevádzok prístupné absolútne pre každého a zvyšná tretina iba pre očkovaných a prekonaných, pričom sa títo zákazníci stretávali na rovnakých chodbách,“ podotkol predseda iniciatívy Daniel Krakovský.

Iniciatíva pripomenula, že pre slovenských obchodníkov je kritický každý ďalší deň, pretože pretože zákazníci zo Slovenska môžu bez obmedzenia navštevovať okolité krajiny, kde už opatrenia takmer nemajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko