Na hlavný obsah

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca

Podal ho opozičný Smer-SD.

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorý v pondelok (14. 2.) podala opozičná strana Smer-SD a podpísali ho aj viacerí nezaradení poslanci okolo lídra mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho či okolo Tomáša Tarabu.

Podľa Smeru-SD Mikulec koordinoval činnosť elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Prezídia Policajného zboru, ktorí mali konať na politickú objednávku, a to „zničiť opozíciu vrátane Smeru-SD“. Robert Fico (Smer-SD) ho nazval gaunerom, ktorý je podozrivý z korupcie a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. „Je to človek, ktorý ako minister vnútra zlyhal vo všetkých oblastiach,“ vyhlásil.

Mikulec kategoricky odmieta obvinenia z riadenia akéhokoľvek vyšetrovania v rámci Policajného zboru (PZ) alebo Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). „Zdá sa, že na Slovensku vznikol ‚smerácky tribunál‘, ktorý sa pasuje do role súdu a na tlačových konferenciách neváha rozhodovať o vine či nevine, vypúšťať informácie vytrhnuté z kontextu či polopravdy tak, ako sa im to hodí v rámci zbierania politických bodov,“ uviedol minister. 

Mikulca v stredu (16. 2.) podržali jeho kolegovia vo vláde. „Niet pochýb, že minister vnútra nijakým spôsobom nezasahuje do práce a činnosti jednotlivých zložiek polície. Po viac ako desaťročí môžu ich príslušníci konať slobodne, zákonne a podľa najlepšieho svedomia a vedomia,“ uvádza sa v jej stanovisku. Ministri dodali, že Mikulec podľa nich „dodržiava pravidlá nezávislosti a plne rešpektuje, že každá z podriadených zložiek má svojich riadiacich pracovníkov so zákonom stanovenými kompetenciami, povinnosťami a úlohami.“

Ako dodali v závere stanoviska, vláda nevidí žiaden dôvod na odvolanie ministra vnútra, ktorý má aj naďalej plnú podporu jej predsedu i ostatných ministrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko