Na hlavný obsah

Vláda schválila cestný harmonogram, projekt prešovského obchvatu môže pokračovať

Posunúť sa tak môžu aj iné projekty.

Vláda schválila cestný harmonogram, projekt prešovského obchvatu môže pokračovať
Na snímke križovatka Vydumanec, ktorá je v súčasnosti najzložitejšou križovatkou na Slovensku. Vľavo hore je D1 a stará cesta v smere od Prešova na Poprad, vpravo hore je rozostavaná rýchlostná cesta R4, ktorá po dokončení bude severným obchvatom mesta Prešov. Vpravo uprostred je cesta do Prešova a uprostred dole D1 k tunelu Prešov. Foto: TASR

V najbližších dňoch sa môže spustiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa druhej etapy výstavby severného obchvatu Prešova, a to vďaka tomu, že vláda na stredajšom (23. 2.) rokovaní schválila aktualizáciu cestného harmonagramu.

„Je to nástroj, o ktorý sa môžeme oprieť. Akékoľvek verejné obstarávanie chceme vyhlásiť, musíme prejsť finančnou kontrolou a práve tento harmonogram nám umožní, aby sme tie verejné obstarávania mohli spúšťať,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) o cestnom harmonograme.

Národná diaľničná spoločnosť a Slovenská správa ciest tak môže spustiť verejné obstarávanie. „Prešovčania na tento moment veľmi dlho čakali a som rád, že konečne prišiel. Bude to, samozrejme, ešte trvať niekoľko rokov, kým bude obchvat hotový, ale po dnešku sme k nemu o veľký krok bližšie,“ dodal podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Jozef Lukáč.

„Druhá etapa severného obchvatu Prešova na R4 je súčasťou dôležitého medzinárodného koridoru Via Carpatia, rovnako ako obchvat Košíc na R2,“ vysvetlil poslanec Miloš Svrček (Sme rodina) a pripomenul, že minulý týždeň sa podarilo už pohnúť aj s výstavbou košického obchvatu. Ocenil, že sa v súčasnosti rieši aj pokračovanie diaľnice D1 v smere na Zemplín.

Vďaka cestnému harmonogramu sa tak môžu vpred pohnúť aj obstarávania pre obchvaty Šale, Holíča či Prievidze, ale aj opravy mostov a ciest prvých tried.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko