Na hlavný obsah

Vláda schválila nákup piatich miliónov kusov antigénových testov pre školy

Rezort zdravotníctva pôvodne odporúčal zaistiť desať miliónov testov.

Vláda schválila nákup piatich miliónov kusov antigénových testov pre školy
Testovanie žiačky základnej školy domácim antigénovým samotestom. Foto: TASR

Štát nakúpi päť miliónov kusov antigénových testov pre základné, stredné a špeciálne školy. Vyplýva to z návrhu ďalšieho nákupu antigénových testov zo spoločného obstarávania Európskej komisie, ktorý v stredu (2. 2.) schválila vláda na svojom rokovaní.

„Z dôvodu súčasného alarmujúceho vývoja pretrvávajúcej pandémie ochorenia COVID-19, na základe aktualizovaných protiepidemických opatrení o potrebe testovania žiakov základných a stredných škôl vrátane špeciálnych škôl, je nevyhnutné zabezpečiť dostatočné množstvo antigénových testov pre potreby testovania žiakov týchto škôl,“ uvádza rezort školstva v predkladacej správe.

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) vysvetlil, že Ministerstvo zdravotníctva SR pôvodne odporúčalo zaistiť desať miliónov antigénových samotestov, aby školy boli zásobené na dlhú dobu. Nakoniec sa na rokovaní dohodli na piatich miliónoch kusov.

„Dohodli sme sa, že ak už budeme míňať týchto päť miliónov testov, následne príde ďalšie uznesenie, aby sme dokúpili ďalšie testy,“ povedal s tým, že sa nevie ako sa bude situácia s ochorením COVID-19 vyvíjať a či sa bude naďalej testovať. Uviedol, že momentálne majú pre školy dostatok testov.

Ministerstvo odhadlo, že na nákup desať miliónov testov bude potrebných 28,6 milióna eur. Predmetné testy sú totiž dodávané za cenu 2,86 eura s DPH na kus. „Cena predmetných testov bude stanovená na základe rokovaní s výrobcom, pričom však maximálna cena za test bola stanovená spoločným obstarávaním Európskej komisie,“ dodal rezort vo vlastnom materiáli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko