Na hlavný obsah

Vláda schválila príspevok vo výške 1 milióna eur na pomoc Ukrajine

Schválila aj 13 miliónov eur na opatrenia v prípade prílevu veľkého množstva ľudí z Ukrajiny.

Vláda schválila príspevok vo výške 1 milióna eur na pomoc Ukrajine
Na snímke minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) a podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Slovensko poskytne Ukrajine na urýchlenú humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na piatkovom (25. 2.) mimoriadnom rokovaní. Návrh predložil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„V súčasnosti je na Ukrajine viac ako 1,5 milióna vnútorne vysídlených osôb. Vzhľadom na eskaláciu otvoreného konfliktu je možné očakávať exponenciálny nárast vnútorne vysídlených osôb a humanitárnych potrieb ľudí v núdzi, ako aj masívnu migráciu civilného obyvateľstva v rámci Ukrajiny a s očakávaným presahom aj na územie Slovenskej republiky,“ uvádza sa vo vlastnom materiáli.

Finančná pomoc má prispieť k stabilizácii bezpečnostnej a humanitárnej situácie a zároveň k minimalizácii dôsledkov ozbrojeného konfliktu na civilné obyvateľstvo Ukrajiny.

Príspevok bude distribuovaný prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a nástrojov rozvojovej spolupráce. Červený kríž a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov by mal dostať 400 000 eur. Zvyšok pôjde cez dotácie slovenským organizáciám, ktoré sú schopné okamžitej humanitárnej intervencie na Ukrajine. 

Možný prílev ľudí z Ukrajiny

Vláda schválila aj 13 miliónov eur na opatrenia v prípade prílevu veľkého množstva ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Ministerstvo vnútra SR ich použije na posilnenie IT infraštruktúry na hranici s Ukrajinou i na dobudovanie a posilnenie infraštruktúry azylových zariadení.

Medzi opatrenia, na ktoré vláda vyčlenila peniaze, patrí napríklad projekt obnovy systému zabezpečenia vonkajšej hranice s Ukrajinou (technické zabezpečenie) vo výške 3,6 milióna eur. Taktiež odstránenie poruchy s lustráciou v Interpole či vybudovanie infraštruktúry na pripojenie mobilných zariadení na hraničnom priechode Vyšné Nemecké v sume 100 000 eur.

Na rekonštrukciu budov azylových zariadení, rozšírenie ubytovacích kapacít a kapacít hygieny má ísť 1,2 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika