Na hlavný obsah

Vláda Spojených štátov uvalí sankcie na spoločnosť, ktorá budovala Nord Stream 2

USA s výstavbou plynovodu od začiatku nesúhlasili.

Vláda Spojených štátov uvalí sankcie na spoločnosť, ktorá budovala Nord Stream 2
Na archívnej snímke ruské plavidlo Fortuna poverené dokončením sporného plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Foto: TASR

Vláda Spojených štátov uvalí sankcie na spoločnosť, ktorá má na starosti budovanie rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2, oznámil v stredu (23. 2.) americký prezident Joe Biden. Opatrenie označil za súčasť úvodnej odpovede na kroky Moskvy spojené s Ukrajinou. Bidenova vláda tiež naznačila, že v ďalšej fáze by mohol prísť zákaz vývozu amerických technológií do Ruska, píše denník The New York Times.

Krok namierený proti spoločnosti Nord Stream 2 AG prichádza po tom, ako Nemecko v utorok (22. 2.) pozastavilo proces sprevádzkovania plynovodu vedúceho cez Baltské more.

USA s jeho stavbou od začiatku nesúhlasili, vlani ale nakoniec Bidenova vláda od uloženia sankcií na vedenie projektu upustila. Spoločnosť Nord Stream 2 AG je registrovaná vo Švajčiarsku, patrí však pod ruského energetického giganta Gazprom, uvádza televízia CNN.

„Poveril som svoju administratívu, aby uvalila sankcie na Nord Stream 2 AG a jej riadiacich pracovníkov,“ uvádza prezident Biden v stručnom vyhlásení. Ďakuje v ňom nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, s ktorým vraj „úzko koordinoval“ snahy zastaviť projekt daného plynovodu v prípade vpádu ruských vojakov na Ukrajinu.

„Ako som jasne povedal, nebudeme váhať s ďalšími krokmi, ak bude Rusko pokračovať v eskalácii,“ uvádza Biden. V tejto súvislosti sa špekuluje aj o zákaze exportu amerických technologických výrobkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet