Na hlavný obsah

Vládny Hotel Bôrik by sa mal zrekonštruovať za takmer štyri milióny eur

Budova je v zlom technickom stave.

Vládny Hotel Bôrik by sa mal zrekonštruovať za takmer štyri milióny eur
Na snímke budova hotelu Bôrik. Foto: hotelborik.com

Vládny Hotel Bôrik v Bratislave by sa mal zrekonštruovať a zatepliť. Obnovou sa má znížiť jeho energetická náročnosť. Celkovo sa náklady odhadujú na vyše 3,83 milióna eur s DPH.

Skutočná cena však bude známa po ukončení verejného obstarávania. Vyplýva to z návrhu investičnej akcie Rekonštrukcia fasády – zateplenie Hotela Bôrik, ktorý v stredu (9. 2.) schválila vláda na svojom zasadnutí.

Dôvodom rekonštrukcie je zlý technický stav

Dôvodom rekonštrukcie je zlý technický stav obvodového plášťa hotela. Realizáciou projektu má dôjsť k „výraznej úspore spotreby energie“.

„Obvodový plášť už má vyše 40 rokov, a preto je jeho rekonštrukcia potrebná. Zároveň dôjde aj k zatepleniu strechy a odstráneniu jej porúch,“ uviedol Úrad vlády (ÚV) SR v materiáli.

Zníženie energetickej náročnosti by sa malo udiať výmenou obkladu a zateplením obvodového plášťa, zateplením strechy a výmenou okien a dverí. Budova by sa tak mala zaradiť do energetickej triedy A. Zvýši sa aj estetická hodnota objektu.

„Technický stav má aj priamy vplyv na energetickú náročnosť vykurovania a chladenia objektu. Realizáciou navrhnutých opatrení by spotreba energie na vykurovanie mala klesnúť až o 68 percent, v priemere o 55 000 eur/rok na spotrebe zemného plynu,“ skonštatoval úrad.

Časť výdavkov, viac ako 1,28 milióna eur, by malo byť financovaných z rozpočtových prostriedkov kapitoly ÚV SR z nevyčerpaných kapitálových výdavkov z minulých období.

Predpokladané výdavky na roky 2023 a 2024 v sume vyše 2,55 milióna eur majú byť hradené z rozpočtu verejnej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko