Na hlavný obsah

ZOH 2022: Vlhová má v olympijskom slalome zlatú medailu

Po prvom kole bola ôsma.

ZOH 2022: Vlhová má v olympijskom slalome zlatú medailu
Na snímke vľavo slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje v cieli po tom, ako získala zlato v 2.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala v stredajšom (9. 2) olympijskom slalome zlatú medailu – svoju prvú z olympijských hier. Slovenka bola pritom po prvom kole na 8. mieste, druhé kolo však odjazdila v najrýchlejšom čase a žiadna z pretekárok pred ňou ju v súčte časov nepredbehla.

Dvadsaťšesťročná rodáčka z Liptovského Mikuláša získala pre krajinu historický cenný kov v alpskom lyžovaní pod piatimi kruhmi a prvú medailu na ZOH 2022. Do svojej bohatej zbierky titulov tak pridala aj olympijské zlato.

Druhé kolo mala najrýchlejšie

Už má titul majsterky sveta v obrovskom slalome z roku 2019 a veľký krištáľový glóbus z predošlej sezóny. Malý glóbus v slalome získala v tomto ročníku v predstihu – zvíťazila v piatich zo siedmich súťaží.

Prvé kolo Vlhovej nevyšlo podľa predstáv. Po ďalšom prekvapivom vypadnutí americkej rivalky Mikaely Shiffrinovej zaostávala o 72 stotín za vedúcou Nemkou Lenou Dürrovou. Druhá priečka patrila Švajčiarke Michelle Gisinovej (+0,03) a priebežne tretia bola Švédka Sara Hectorová (+0,12).

Trať na druhé kolo postavil tréner Vlhovej Mauro Pini. Slovenka išla oveľa agresívnejšie a vygradovala to najmä v spodnej časti trate. Najrýchlejšou druhou jazdou sa dostala na čelo (čas 1:44,98 min) a z kresla vedúcej ženy ju nezosadila žiadna zo súperiek. Najvýraznejšie ju v medzičasoch ohrozovala Hectorová, ktorá ale po chybe nedokončila 2. kolo.

Na druhom striebornom mieste napokon skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová so stratou 0,08 s. Tretia bola Švajčiarka Wendy Holdenerová s tiež tesnou stratou 0,12 s – získala teda bronz. Víťazka 1. kola Dürrová bola napokon až štvrtá (+0,19), predbežne druhá Gisinová až šiesta (+0,6).

Za úspech ďakovala tímu

„Je veľmi ťažké povedať, čo prežívam. Miešajú sa vo mne rôzne emócie a je to ťažké popísať. Po prvom kole to bolo veľmi ťažké, očakávali sme lepšiu jazdu, najmä ja od seba. Snažili sme sa to hodiť za hlavu a som rada, že to môj tím zvládol, bez nich by som to nedokázala. Prízvukovali mi, že som silná a vďaka nim som sa dokázala stať olympijskou víťazkou,“ netajila v cieli nadšenie Vlhová pre RTVS.

Tréner Pini podľa nej musel pred 2. kolom postaviť trať ťažšie, aby sa strata Slovenky čo najviac zmenšila. „Dala som všetko, čo som mala v sebe, do tej jazdy a napokon som vyhrala ZOH,“ doplnila nadšená Liptáčka.

Pini sám priznal, že sa snažil „povýšiť úroveň trate“. „Petra vyhrala, pretože sa nebála. Je bojovníčka a ukázala to. Bolo vidieť veľké srdce na celej trati a chcela len vyhrať,“ konštatoval v cieli pre RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport