Na hlavný obsah

Vojaci tvrdia, že ich tlačia do povinného očkovania. Ozbrojené sily to odmietajú

Čatár hovorí o finančnom treste.

Niektorí profesionálni vojaci sa obrátili na verejnú ochrankyňu ľudských práv. Tvrdia, že nadriadení od nich vyžadujú, aby sa všetci povinne dali zaočkovať proti covidu. Inak im vraj hrozí postih. Predstavitelia Ozbrojených síl (OS) SR takéto tvrdenia odmietajú.

Vojaci tvrdia, že ich nadriadení tlačia do povinného očkovania. „Rozkazom sme to dostali viac-menej tak pod vianočný stromček. Od 3. januára je v platnosti nariadenie, podľa ktorého je každý profesionálny vojak povinný byť očkovaný. Je tam ultimátum 60 dní od oboznámenia sa s nariadením na toto povinné očkovanie,“ hovorí profesionálny vojak, pomocník spravodajskej skupiny Roman Buzalka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tvrdenie, že očkovanie je pre všetkých profesionálnych vojakov povinné, nie je pravdivé,“ reagoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Milan P. je čatár v hodnosti poddôstojník. V ozbrojených silách pracuje 19 rokov. O niekoľko mesiacov dosiahne vek na odchod do výsluhového dôchodku. Živiteľ rodiny sa rozhodol utajiť svoju identitu.

„Do 60 dní keď sa nezaočkujeme, prichádza 15 % na tri mesiace. To je najvyšší možný finančný trest v ozbrojených silách,“ uviedol.

„Hovoríme o 3. doplnku nariadenia náčelníka Generálneho štábu OS SR, ktorým reagujeme na zmenu očkovacích schém profesionálnych vojakov stanovených hlavným hygienikom rezortu obrany. To znamená, že ide napríklad o takých vojakov, ktorí chodievajú na zahraničné služobné cesty, na výcvik a cvičenia či pôsobia v medzinárodnom krízovom manažmente,“ opäť reagoval Zemanovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko