Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine otriasla finančnými trhmi. Slovensko čaká ešte výraznejšie zdražovanie

Vojna vystrašila finančníkov po celom svete.

Útok Ruska na Ukrajinu vystrašil aj finančníkov po celom svete. Investori sa snažili peniaze ukryť v takzvaných bezpečných prístavoch, akými sú tradične zlato či dlhopisy.

Nervozita na finančných trhoch v spojení s ďalším zdražovaním dôležitých surovín, ako sú ropa, plyn či agrokomodity, spomalí rast celosvetovej ekonomiky. Na Slovensko prinesie ešte výraznejšie zdražovanie ako doteraz.

Obchodníci vo výraznej miere nakupovali kľúčové komodity, ktorých zdraženie pocítime aj na našich peňaženkách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Výrazne skokovito poskočila ropa, ktorá sa dostala prvýkrát od roku 2014 nad 100 dolárov. Aj mnohé ďalšie komodity a priemyselné kovy sa posúvajú na vysoké úrovne alebo dokonca historické maximá ako napríklad hliník alebo nikel, keďže Rusko je významným producentom oboch komodít. A takisto výrazne rastú aj ceny plynu na amsterdamskej burze,“ uviedol Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

„Podobná situácia bola na trhu s poľnohospodárskymi komoditami. Cena pšenice už vzrástla za posledné štyri dni o viac ako 16 percent, čo sa v podstate v konečnom dôsledku môže pretaviť aj do nárastu cien potravín na Slovensku,“ hovorí Lukáš Lipovský, analytik X-Trade Brokers.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika