Na hlavný obsah

Vrchol omikronu? Krajina eviduje prvé náznaky poklesu krivky pozitivity

Lengvarský: Počet pacientov by mal ešte chvíľu stúpať.

Vrchol omikronu? Krajina eviduje prvé náznaky poklesu krivky pozitivity
Na snímke v popredí minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko sa nachádza niekde okolo vrcholu vlny omikronu. Vidíme prvé náznaky poklesu počtu prípadov. Povedal to v stredu (16. 2.) šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Pripomenul, že denne pribúda z PCR testov približne 20 000 pozitívnych prípadov a práve v tejto štatistike je vidieť stabilizáciu a mierny pokles. Počet pacientov v nemocniciach je aktuálne tesne pod hranicou 2 500.

„Ventilovaných pacientov je 101, čo je ešte pokles oproti minulému týždňu,“ doplnil s tým, že denne prijmú do nemocníc zhruba 300 pacientov s koronavírusom – to predstavuje okolo 10 % všetkých prijatých pacientov.

„Očakávame, že krivka PCR testov bude postupne klesať a počet pacientov ešte chvíľu stúpať,“ vyslovil predpoklad minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Uvoľňovanie opatrení

Obaja spolu pripomenuli dve fázy uvoľňovania opatrení, ktoré oznámil premiér Eduard Heger (OĽANO) ešte pred rokovaním vlády. „V utorok (15. 2.) vznikla stopercentná dohoda, k závažným zmenám by nemuselo dochádzať, možno len v detailoch,“ odpovedal Lengvarský na otázku, či predpokladá nejaké úpravy v oznámenom pláne.

Podľa Mišíka sa krajina dostáva do fázy, kedy je očkovanie osobnou ochranou. Pripomenul, že stále pretrváva osobné riziko pre nezaočkovaných a vyzval tých, ktorí zatiaľ nemajú posilňujúcu tretiu dávku vakcíny, aby si ju dali aplikovať.

K návratu niektorých opatrení by podľa neho mohlo dôjsť len v prípade, že by sa objavil nejaký nový nebezpečnejší variant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko