Na hlavný obsah

Vypúšťanie odpadovej vody do oceánu? Odborníci navrhujú Japonsku iné riešenie

Rozhodnutie vlády naráža nielen na odpor obyvateľov.

Vypúšťanie odpadovej vody do oceánu? Odborníci navrhujú Japonsku iné riešenie
Na snímke jadrová elektráreň Fukušima Daiči. Foto: TASR/AP

Mariánske ostrovy žiadajú japonskú vládu, aby zvážila vypustenie odpadovej vody z jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu. Tvrdia, že existuje ekologickejšia alternatíva.

Do Japonska v pondelok (14. 2.) pricestovali predstavitelia Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu (IAEA), aby preskúmali bezpečnosť plánovaného vypúšťania upravenej vody z poškodených reaktorov do oceánu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Kučerová.

Skúšobná pôda či vojnové divadlo

Od havárie v jadrovej elektrárni Fukušima 1 uplynulo už takmer 11 rokov a rovnako dlhý čas uniká z poškodených reaktorov kontaminovaná chladiaca voda. Hoci ju Japonci každý deň odčerpávajú a filtrujú, kapacita pre takto upravenú vodu pomaly ale isto dochádza.

Od roku 2023 ju preto japonská vláda plánuje postupne vypúšťať do Tichého oceánu. Toto rozhodnutie však narazilo na vlnu odporu miestnych obyvateľov, rybárov, aj susedných krajín.

„Ľudia v Tichomorí vidia, že sa oceán stal akousi skúšobnou pôdou, vojnovým divadlom, diaľnicou pre jadrové ponorky a skládkou odpadu. Tichomorie však nie je skládkou rádioaktívne odpadovej vody,“ hovorí právnička a koordinátorka pacifickej siete pre globalizáciu  Maureen Penjueliová. 

Neúspešná snaha vlády

Japonská vláda tvrdí, že likvidácia upravenej vody je nevyhnutná a jej vypustenie do oceánu je najrealistickejším riešením. Obyvateľov sa dlhodobo snaží presvedčiť, že tento plán je bezpečný, no neúspešne.

Vládni predstavitelia dúfajú, že dôveru ľudí vzbudí aktuálna návšteva kontrolórov z IAEA. „Japonská vláda bude v maximálnej miere spolupracovať s komisiou. Jej objektívna kontrola je dôležitá nielen pre nás, ale najmä pre porozumenie verejnosti,“ uviedol Kejči Jumoto z ministerstva hospodárstva.

Organizácia Greenpeace tvrdí, že plán japonskej vlády nie je najrealistickejší, ale najjednoduchší a časovo nenáročný. Prijateľným riešením by bolo, ak by Japonsko pokračovalo v dlhodobom skladovaní kontaminovanej vody. 

S tým sa stotožňujú aj Severné Mariány, ktoré prijali rezolúciu proti vypúšťaniu jadrového odpadu do oceánu. Spoločenstvo ostrovov v Tichomorí tvrdí, že priestor na skladovanie je – napríklad v neďalekých mestách Futaba a Okuma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál