Na hlavný obsah

Výrobcovia mäsa na severe Slovenska pociťujú pokles tržieb o viac ako tretinu

Môže za to nákupná turistika a nulová poľská DPH.

Výrobcom mäsových výrobkov či predajcom potravín na severe Slovenska klesli tržby aj o viac ako tretinu. Môže za to nákupná turistika. Slováci využívajú nulovú DPH na vybrané potraviny u severných susedov. Poľsko zníženou DPH reaguje na zdražovanie potravín, energie a pohonných látok.

Michal Polunc si otvoril firmu na spracovanie mäsa pred desiatimi rokmi. Mäsovými výrobkami zásobuje približne tridsať predajní na Orave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vidím, že ktorýsi klesli pri objednávkach až o polovicu. Môžem povedať, že by to išlo aj do likvidácie. Nie naraz, ale postupne. Ja som síce malý, ale tí, čo sú väčší, tí to musia pocítiť omnoho viac,“ povedal majiteľ mäsovýroby Michal Polunc.

Nulovej poľskej dani na potraviny nevedia konkurovať ani ďalší predajcovia. „Vo všetkých obchodoch, kuracina ako tak sa drží, ale bravčové a hovädzie mäso je lacnejšie ako u nás. My máme naftu s DPH, čiže aj rozvozy potravín, to všetko sú náklady premietnuté do ceny potravín,“ uviedol majiteľ mäsovýroby v Oravskej Polhore Anton Skurčák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny