Na hlavný obsah

Výstavba diaľnic by sa mohla zrýchliť o mesiace, možno aj roky

Pomôcť má nový zákon.

Výstavba diaľnic a rýchlostných ciest by sa mohla zrýchliť o mesiace, možno aj roky. Parlament prijal zákon o mimoriadnych opatreniach pri ich výstavbe.

Diaľničiarom umožní stavať aj vtedy, keď stavebné povolenie ešte nie je právoplatné a občania sa proti nemu odvolali. Opozícia aj mimovládna organizácia Via Iuris upozorňujú na možnú protiústavnosť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

D1/D4 je najznámejšia diaľničná križovatka, ktorá nestojí. Otvorenie nových úsekov bratislavského obchvatu minulý rok obnažilo bizarný stav a podľa ministra dopravy aj svetový unikát. Diaľnice sú postavené, no ich kľúčové prepojenie zostalo iba na papieri.

Absencia križovatky vyvolala všeobecné pobúrenie. Andrej Doležal  (nom. Sme rodina) krátko na to prišiel s balíkom zmien, ktorý vo štvrtok (10. 2.) parlament aj odsúhlasil.

„Významne zrýchľujeme o mesiace a v niektorých prípadoch o viac ako rok proces výstavby diaľnic,“ uviedol minister dopravy.

Kľúčová, no zároveň aj najproblematickejšia zmena, sa skrýva v procese povoľovania stavby. Aktuálne, ak sa proti stavebnému povoleniu niekto odvolá, diaľničiari musia čakať.

To sa zmení a po novom budú môcť stavebné stroje vyraziť do práce aj bez toho, aby stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť.

„Občan alebo entita sa bude môcť odvolať ale investor na svoje riziko bude môcť pokračovať v stavbe. Ak bude to odvolanie bude úspešné investor bude musieť vrátiť stavbu do pôvodného stavu,“ povedal Doležal.

„Toto je z nášho pohľadu neprimeraný zásah do vlastníckych práv garantovaných ústavou. Myslíme si, že návrh zákona obsahuje také problematické body, ktoré by mohli byť dôvodmi na vrátenie zákona do parlamentu,“ reaguje Ivana Figuli, právnička VIA IURIS.

Pri diaľniciach by to skončiť nemalo. Andrej Doležal avizuje že už čoskoro príde s novým balíkom, tentoraz týkajúcim sa výstavby železničných tratí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko