Na hlavný obsah

Výstavba košického obchvatu by mala čoskoro začať, poslanci chcú zmeniť zákon

Ide o investíciu za 140 miliónov eur.

Výstavba košického obchvatu by mala čoskoro začať, poslanci chcú zmeniť zákon
Mapa košického obchvatu. Foto: RTVS

Výstavba rýchlostnej cesty R2 v úseku Košické Oľšany a Košice-Šaca by nemala byť ohrozená. Do parlamentu smeruje novela zákona o verejnom obstarávaní.

Má vyriešiť patovú situáciu, ktorá vznikla po tom, ako Úrad pre verejné obstarávanie našiel chybu v zmluve a proces obstarávania košickej rýchlocesty zastavil. Situáciu pomohla vyriešiť bývalá premiérka Iveta Radičová.

Výstavba je investícia za 140 miliónov eur financovaná z európskych peňazí, o ktoré by Slovensko inak prišlo. Koalícia preto narýchlo mení zákon. Navrhuje, aby sa všetky konania Rady Úradu pre verejné obstarávanie o porušení zákona zrušili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do 15 dní po podpise zmluvy kontrolóri ÚVO začnú kontrolu. Ak nájdu nedostatky, zmluva bude aj naďalej platiť, ale uložia im pokutu. Pre ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) je to však prijateľná miera straty za to, že sa diaľnica začne stavať.

Návrh novely sa dostane do parlamentu najneskôr v stredu (16. 2.). Ak ho poslanci schvália a prezidentka podpíše, bude môcť Slovensko čerpať peniaze aj na ostatné, staršie projekty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika