Na hlavný obsah

Washington schválil predaj zbraní Taiwanu za 100 miliónov dolárov

Zbrane krajina použije na vylepšenie protiraketovej obrany.

Washington schválil predaj zbraní Taiwanu za 100 miliónov dolárov
Na snímke vlajky Taiwanu a USA. Foto: twitter/Reuters

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo predaj zbraní Taiwanu za 100 miliónov dolárov, aby ostrovná krajina mohla vylepšiť svoj systém protiraketovej obrany Patriot. Informovala o tom v utorok (8. 2.) americká vláda.

Demokratický Taiwan, ktorý sa v roku 1949 oddelil od pevninskej Číny, považuje Peking za odpadlickú provinciu a snaží sa ho medzinárodne izolovať. Ostrovná republika, ktorá čelí zvýšenému tlaku zo strany Číny, sa však považuje za nezávislú.

Americká vláda vyzýva Peking, aby prestal s vojenským, diplomatickým a ekonomickým tlakom na Taiwan. Biely dom prisľúbil ostrovnej vláde, že jej pomôže udržiavať dostatočnú úroveň sebaobrany.

Schválený predaj vojenského vybavenia a služieb je v súlade so žiadosťou, ktorú tlmočilo hospodárske a kultúrne zastúpenie Taiwanu vo Washingtone.

„Tento navrhnutý predaj slúži národným, ekonomickým a bezpečnostným záujmom USA tým, že podporíme pokračujúce snahy príjemcu o modernizáciu svojich ozbrojených síl a udržanie spoľahlivej obrannej schopnosti,“ uviedla v tlačovom vyhlásení americká Agentúra pre obrannú spoluprácu (DSCA).

Agentúra očakáva, že Taiwan použije získaný materiál ako odstrašujúci prostriedok voči hrozbám v regióne, ale výslovne sa nezmienila o Číne.

Hlavnými dodávateľmi majú byť po konečnom potvrdení kontraktu americké zbrojovky Raytheon Technologies a Lockheed Martin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet