Na hlavný obsah

WHO: Vo východnej Európe nie je vhodný čas na uvoľňovanie opatrení

Dôležité je zvýšiť zaočkovanosť, tvrdí.

WHO: Vo východnej Európe nie je vhodný čas na uvoľňovanie opatrení
Logo Svetovej zdravotníckej organizácie v Ženeve. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v utorok (15. 2.) vyslovila proti rozvoľňovaniu covidových opatrení vo východnej Európe, kam sa presúva pandemická vlna spôsobená nákazlivejším variantom omikron.

Vlády v tejto časti kontinentu by podľa nej mali zvýšiť preočkovanosť obyvateľov.

„Tvárou v tvár prívalovej vlne omikronu a vzhľadom na to, že (variant) delta je na východe ešte stále prítomný, nie je táto situácia okamihom, keď by sa mali rušiť opatrenia, o ktorých vieme, že fungujú proti šíreniu covidu,“ povedal. Uviedol podľa agentúry Reuters šéf európskej sekcie WHO Hans Kluge.

Vyjadrenie prichádza v čase, keď viaceré európske krajiny vrátane Česka či Poľska oznámili, že budúci mesiac zmiernia reštrikcie spojené s covidom, ak budú denné počty infikovaných naďalej klesať.

Za posledné dva týždne sa počet prípadov nákazy koronavírusom viac ako zdvojnásobil v Arménsku, Azerbajdžane, Bielorusku, Gruzínsku, Rusku a na Ukrajine.

V celej Európe doteraz WHO zaznamenala viac ako 165 miliónov prípadov koronavírusovej infekcie, pričom len za uplynulý týždeň tu v súvislosti s ochorením zomrelo viac ako 25 000 ľudí.

WHO vyzvala na pokračovanie opatrení, ako je rýchle testovanie a nosenie rúšok. Vlády by sa podľa nej mali tiež zamerať na príčiny nízkej zaočkovanosti. Podľa Klugeho v Bosne, Bulharsku, Kirgizsku, na Ukrajine a v Uzbekistane absolvovalo očkovanie menej ako 40 percent osôb starších ako 60 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet