Na hlavný obsah

Zahraničný výbor odsúdil agresiu Ruska voči Ukrajine, hovoril s ruským veľvyslancom

Výbor vyjadril solidaritu s Ukrajinou.

Zahraničný výbor odsúdil agresiu Ruska voči Ukrajine, hovoril s ruským veľvyslancom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR na stredajšom (23. 2.) rokovaní odsúdil agresiu Ruska voči Ukrajine. Prijal uznesenie z dielne Andreja Stančíka (OĽANO), v ktorom sa hovorí i o porušení medzinárodného práva aj minských dohôd.

Výbor súčasne vyjadril solidaritu s Ukrajinou a pripomenul, že SR podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

„Tiež sme vyzvali vládu SR, aby sa v úzkej koordinácii so spojencami EÚ a NATO pripojila k spoločnému postoju a sankciám, ktoré budú adresované voči ruskému režimu a voči tým, ktorí sa priamo podieľajú na agresii voči Ukrajine. Rovnako sme deklarovali, že otázka členstva Ukrajiny v NATO musí byť výsledkom suverénneho rozhodnutia Ukrajiny a členských štátov Aliancie,“ uviedol Stančík.

Prvá schôdza výboru sa konala v neverejnom režime, poslanci sa na nej pýtali na situáciu aj závery bezpečnostnej rady štátnych tajomníkov rezortov obrany a diplomacie.

Podľa šéfa výboru Mariána Kéryho (Smer-SD) nedostali poslanci jednoznačnú odpoveď na otázky. Peter Pellegrini (nezaradený) očakával od vlády predstavenie konkrétnych krokov v súvislosti s dôsledkami konfliktu na Ukrajine.

Tvrdí, že nedostal informácie o príprave na hroziacu utečeneckú krízu ani na nedostatok energie či plynu. „Nemôžem povedať, že by ma odpovede štátnych tajomníkov rezortu diplomacie a obrany uspokojili. Boli to dohady, že máme rôzne scenáre, neboli povedané konkrétne počty, dosahy,“ skonštatoval.

Rokovania sa zúčastnil aj ruský veľvyslanec

Na ďalšej časti rokovania sa zúčastnil aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov, ktorý vysvetľoval situáciu a hovoril o dezinformáciách zo strany Západu. Podčiarkol, že uprostred Európy prebieha humanitárna katastrofa.

Územia Donecka a Luhanska boli poľa jeho slov násilne ostreľované, v dôsledku čoho došlo k obetiam, ničeniu infraštruktúry a obyvatelia regiónu boli nútení odísť. Upozornil na hrozbu obnovenia bojových operácií.

Valášek: Vina nie je na ukrajinskej strane

Tomáš Valášek (nezaradený) súhlasil, že v „okupovaných“ častiach Luhanska a Donecka „prebieha tragédia“. Vinu však nevidí na ukrajinskej strane. Odsúdil uznanie týchto území zo strany Ruska za samostatné republiky.

Podčiarkol, že sú naďalej súčasťou uznaného územia Ukrajiny. Hovorí o nelegálnom kroku Ruska a porušení medzinárodného práva. Slová veľvyslanca označil za propagandu.

Kéry reagoval kritikou Valáška. Samotný konflikt na Ukrajine má podľa neho širšiu súvislosť a ide aj o konflikt Ruskej federácie a NATO. „Mrzí ma, že ako súčasť NATO sa v mnohých veciach stávame rukojemníkmi,“ povedal Kéry.

Pripomenul však, že rovnako ako SR neuznala Kosovo, nemôže uznať ani Donecko a Luhansko ako samostatné republiky. Podčiarkol potrebu dodržiavať medzinárodné právo.

Valášek predložil aj vlastné uznesenie k požiadavkám Ruska vyjadreným v návrhu zmluvy medzi Ruskou federáciou a Severoatlantickou Alianciou. Výbor však po diskusii s ruským veľvyslancom nebol uznášaniaschopný, a teda ho neprijal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko