Na hlavný obsah

Západ nesmie dovoliť Rusku opätovne zaviesť sféry vplyvu, hovorí Johnson

Nechce, aby Európa pripustila novú Jaltu.

Západ nesmie dovoliť Rusku opätovne zaviesť sféry vplyvu, hovorí Johnson
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR

Západ nemôže dovoliť Rusku opätovné zavedenie sfér vplyvu v Európe a ani zmenu systému európskej bezpečnosti. V sobotu (19. 2.) to v Mníchove na bezpečnostnej konferencii vyhlásil britský premiér Boris Johnson. Preto je podľa neho podpora Ukrajiny ako nezávislého a demokratického štátu kľúčová.

„Nemôžeme v Európe pripustiť novú Jaltu,“ povedal Johnson o konferencii na Jalte vo februári 1945, ktorá predurčila povojnový vývoj v Európe. „Nemôžeme Rusku dovoliť, aby zmenilo bezpečnostnú architektúru Európy,“ uviedol. V prejave označil pád železnej opony, ktorá v Európe oddeľovala Západ a Východ, za úžasný moment svojho života.

Ak terajší dialóg s Moskvou zlyhá a Rusko sa rozhodne použiť násilie proti Ukrajine a porušiť tým Chartu OSN a princípy civilizovaného spolužitia národov, bude čeliť spoločnej odvete. „Budeme v našom spoločnom záujme, aby Rusko nakoniec zlyhalo,“ povedal.

„Verím, že Rusko v prípade takejto katastrofickej akcie nemôže nič získať, môže naopak všetko stratiť,“ povedal Johnson o možnej invázii. „Ruskí rodičia budú oplakávať svojich mladých synov, ktorí sú svojím spôsobom rovnako nevinní ako Ukrajinci brániaci sa ruskej agresii,“ poznamenal.

Johnson v prejave zdôraznil, že Rusko po zložitej histórii, keď vysokou cenou zaplatilo za napadnutie nacistickým Nemeckom a oslobodzovanie Európy, má nespochybniteľné právo na život v mieri. „Rusku od nás žiadne nebezpečenstvo nehrozí,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet